Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkattomien vapaiden "erikoistarjous", työterveyshuollon karsinta... – Kirkkonummen kunta etsii yhä säästökohteita

Kirkkonummen kunnan talouden tasapainotusohjelman valmistelu tuleville vuosille jatkuu nyt heti lomakauden jälkeen. Ensimmäisenä ovat esillä kunnan henkilöstökulut.

Kunnanvaltuusto päätti kesäkuun kokouksessaan jo säästöistä tälle vuodelle.

Tavoitteena oli tasapainottaa kunnan taloutta viisi miljoonaa euroa, mutta lopulta päädyttiin noin neljän miljoonan euron säästölistaan.

Samalla päätettiin, että uusia säästökohteita valmistellaan heti syyskauden kokouksiin.

Kirkkonummen kunta tavoittelee vielä noin 18 miljoonan euron tasapainotusta ensi ja sitä seuraavana vuonna.

Kyseessä on summa, joka pitäisi saada vähennettyä kunnan toimintakatteesta eli yhtäältä menoista ja toisaalta mietitään tulojen eli erilaisten maksujen nostamista.

Vielä ei kuitenkaan ole esitetty verojen korotusta, josta varmuudella keskustellaan ainakin syksyn mittaan, kun ensi vuoden budjettia tehdään.

Ensimmäisenä lomien jälkeen kokoontuu kunnan henkilöstöjaosto keskiviikkona 5. elokuuta. Kokouksessa käsitellään henkilöstökuluja, ja mukana ovat myös kokouspalkkiot.

Jaostolle esitetään, että kunta pidättäytyisi lomautuksista ja irtisanomisista säästökohteina ja ne olisivat vasta viime käden vaihtoehto talouden sopeutuksessa.

Kunnan työntekijöiden työterveyshuoltoon esitetään karsintaa siten, että Kirkkonummi rajaisi työntekijöiltään laboratoriotutkimuksia ja erikoislääkäreiden vastaanottokäyntejä, jotka eivät ole lakisääteisiä. Säästöä voisi syntyä ensi vuonna noin 80 000 euroa.

Säästötoimena esitetään, että kunnan henkilöstölle tarjottaisiin palkattomien vapaiden ”erikoistarjousta”, joka oli käytössä muutama vuosi sitten, mutta siitä luovuttiin taloustilanteen parantuessa.

Erikoistarjouksen mukaan henkilöstöllä olisi halutessaan mahdollisuus anoa maanantaista perjantaihin ulottuva palkaton poissaolo ilman, että palkanmaksu keskeytyy myös viikonlopun ajaksi.

Esillä ovat myös kunnan kokouspalkkiot, joita maksetaan luottamushenkilöille ja myös viranhaltijoille, joiden on osallistuttava virka-ajan ulkopuolella kokouksiin. Vuosittain kokouspalkkiot kustantavat kuntaa noin 400 000 euroa.

Henkilöstöjaoston tulevassa kokouksessa on esitys, että ainakaan tänä vuonna ei palkkioihin kajota.

Jos ensi vuoden talousarviovalmistelussa ilmenee, että leikkaustarve on välttämätön, kokouspalkkioita karsitaan 1.6.2021 alkaen, esityksessä todetaan.

Kunnan tarjoamat kesätyöt ovat olleet esillä yhtenä säästökohteena. Tässä vaiheessa esitys on, että kesätyöpaikkoja olisi ensi vuonna saman verran kuin tänäkin kesänä.

Kirkkonummen kunnalla on henkilöstöä noin 2 300.