83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”

Rauni Lavinkoski on hoitanut Marja Kalajan hiuksia vuosikymmeniä. Kampaajamestari kertoo saavansa voimia, kun pääsee tekemään sitä, mitä osaa. Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoolainen kampaajamestari Rauni Lavinkoski, 83, ei malta lopettaa työntekoa. Hän toppuuttelee, että tekee töitä kotikampaamossaan vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa.

– Tykkään niin tästä. Teen sen verran kuin jaksan. Saan tästä itsekin voimia, kun pääsen tekemään sitä, mitä osaan.

Lavinkoskella käyvät lähinnä monet jo vuosikymmenten ajalta tutut asiakkaat.

Yksi heistä on Marja Kalaja. Hän kertoo käyneensä Lavinkosken asiakkaana jo vuodesta 1970.

– Käyn kerran kuudessa viikossa. Koronan vuoksi en päässyt Raunille moneen viikkoon ja hiukseni kasvoivat ulos mallista. Kun vihdoin pääsin, halusin jotain erilaista kuin ennen. Selitin toiveeni Raunille ja hän toteutti sen, Kalaja kertaa.

– Kadutti, koska en viihtynyt hiuksissani. Sen jälkeen palasin vanhaan tuttuun malliin ja olin taas tyytyväinen, Kalaja jatkaa.

Tätä työtä tehdään asiakkaan ehdoilla.

– Voin kokeilla jotain uutta mallia, jos asiakas haluaa. Kasvavathan hiukset sentin kuukaudessa, Lavinkoski muistuttaa.

Suurin osa Lavinkoskella käyvistä on naisia, mutta pariskuntiakin käy.

Lavinkoski on huomannut hiusmuodin muuttuneen melkoisesti. Ennen nuorisolle tehtiin permanentteja, afrokiharaa ja miehille pehmennyksiä.

– 1990-luvun lama aiheutti sen, että nuoret eivät ole käyneet parturissa ja kampaajalla entiseen tahtiin. Nuorilla naisilla on pitkä suora tukka. Uskon, että he leikkaavat hiuksia keskenään eikä siitä kukaan voi pahastua, Lavinkoski tuumii.

Ennen naisille tehtiin arkeenkin kampauksia, mutta enää vain juhliin. Lavinkoski muistelee, kuinka virkanaiset kävivät kerran viikossa kampaajalla.

– Nykyään leikkaaminen on huolellisempaa kuin ennen. Vaikka oli huonosti leikattu, kampauksen kanssa näytti siltä, että leikkauskin on ok.

Aikaisemmin vallalla oli aina jokin hiusmuoti, jollaista kaikki halusivat. Viime vuosien aikana tilanne on muuttunut – kaikki käy.

– Jokainen voi pitää hiuksensa siinä mitassa, mallissa ja värissä kuin itse haluaa. Nyt on vallalla luonnollisempi suuntaus kuin urani alkuvuosikymmeninä.

Kampaajamestari antaa yksinkertaiset ohjeet hiusten hoitoon. Hänen mukaansa jokainen kyllä tietää, koska hiukset ovat likaiset ja ne tulee pestä.

Pesun jälkeen hiuksiin kannattaa laittaa hoitoainetta.

– Sitten muotovaahtoa, koska se vie pois sähköisyyttä ja tuuheuttaa hiukset. Meillä monilla suomalaisilla on aika ohuet hiukset.

Lavinkoski rauhoittelee niitä, jotka ovat huolissaan hiustenlähdöstä. Jos lähtee sata hiusta päivässä, se on normaalia hiusten uusiutumista.

– En ole tavannut ainetta, joka vaikuttaisi hiusten lähtöön. Siihen eivät kalliitkaan aineet auta.

Iän myötä melkein jokaisen hiukset harvenevat. Sitäkään ei Lavinkosken mielestä kannata surra.

Hän sanoo nauttineensa siitä, jos on saanut asiakkaalta vapaat kädet. Se inspiroi häntä.

– Tätä työtä tehdään asiakkaan ehdoilla. Jos hänellä on tarkat ja tiukat toiveet, en ala vänkäämään. Tavoitteeni on saada asiakkaalle mukava olo. Kun hiukset ovat siistissä kunnossa, on varmempi olo.

Lavinkoski tietää, että vain pieni osa alalle valmistuneista myös jää sille. Hän sanoo, että työ on rankkaa jaloille ja niskalle, kun käsiä täytyy pitää paljon ylhäällä.

– Minä olen pystynyt työkuntoisena, koska olen liikkunut ja käynyt hierojalla.

Kaikille ala ei sovi senkään vuoksi, että asiakas ei välttämättä ole tyytyväinen tehtyyn työhön. Palautetta tulee.

– Totta kai pitää vaihtaa kampaajaa, jos ei ole tyytyväinen. Enempää ei voi tehdä kuin parhaansa. Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat.

– Käyn kampaajalla kerran kuukaudessa, tietenkin.

Kuka?

Rauni Lavinkoski

83-vuotias kampaajamestari.

Kouluttautui ensin kosmetologiksi.

Ensimmäinen oma yritys 19-vuotiaana Haminassa kauneushoitola. Yrittäjänä siitä lähtien.

Yrittäjänä Espoossa vuodesta 1960, ensin Haukilahdessa Kampaamo Elle. Perusti Matinkylän ostarille Meikkileikin. Laajimmillaan työnantaja 14 henkilölle, kun kaksi yritystä Espoossa ja yksi Helsingissä.

Eläkeiän täyttyessä jäi pois Haukilahden-liikkeestään, mutta kävi siellä päivän viikossa.

Työskentelee vain kotikampaamossaan Iirislahdessa.

Harrastaa puutarhanhoitoa, virkkausta, ruoanlaittoa ja leipomista.

Osallistunut neljänä kesänä Avoimet puutarhat -tapahtumaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut