Kirstinharju muuttaa muotoaan 2020-luvun kortteliksi – "Meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin"

Rakentaminen: Pala Suvelaa päivitetään 2020-luvulle järein ottein.

Kirstinharjun uudisrakentaminen osoitteessa Kirstintie 2 on alkanut. Ensimmäiseksi on alettu rakentaa Espoon Asuntojen kolmea taloparia, joihin tulee yhteensä 190 asuntoa. Anneli Tuominen-Halomo
Katja Riihola

Katja Riihola

Kirstinharjun muodonmuutos 2020-luvun kortteliksi on siirtymässä uuteen vaiheeseen.

Neljä 1970-luvun kerrostaloa on jäänyt lopullisesti historiaan, ja Sunantien sekä Kirstintien kulmassa sijaitsevan alueen jälleenrakennus on aloitettu.

Ensimmäisten asukkaiden pitäisi päästä muuttamaan uudelleenrakennettuun kortteliin viimeistään 2022. Rakentaminen kestää aikansa, sillä autopaikat viedään maan alle kahteen kerrokseen.

Purettujen talojen tilalle on tulossa viisi pistetaloparia ja neljä erillistä kerrostaloa. Uudistus lähes kaksinkertaistaa purettujen asuntojen määrän. Asuntoja on tulossa noin 500.

Suvelan sisäänkäynnissä sijaitsevan korttelin muutoksen eteen on tehty töitä jo toistakymmentä vuotta.

Ennen paikalla oli yksinomaan Espoon Asuntojen vuokra-asuntoja. Uudistuvaan kortteliin haluttiin mahduttaa myös asumisoikeusasuntoja ja vapaarahoitteisia asuntoja, ja Espoon Asunnot onkin myynyt kortteliin rakennusoikeutta Asuntosäätiölle, NAL Asunnoille ja sijoitus- ja omaisuudenhoitoyhtiö Avaralle.

Tämä on meidän historian isoin hanke.

Aluetta suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä kaupungin kanssa.

Kaavassa alueen nimi on Suvelan onni.

– Emme ole käyttäneet Suvelan onni -nimeä, kun purkuja tuli. Se ei ollut muuttamaan joutuneille onni, perustelee rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä Espoon Asunnoista.

Alueen rakentaminen on alkanut Espoon Asuntojen uudishankkeella. Kolmeen pistetalopariin tulee 190 vuokra-asuntoa.

– Lisäksi meidän pieni 25 asunnon talo on parhaillaan kilpailutuksessa. Se ja NAL Asuntojen talo on tarkoitus saada rakenteille syksyllä, Räihä kertoo.

Alkusyksystä pitäisi alkaa myös Avaran vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentaminen. Asuntosäätiön kahden kytketyn pistetalon rakentaminen alkanee viimeisenä. Taloihin tulee asumisoikeusasuntoja.

Espoon Asunnoista on kerrottu, että sen osalta investoinnin kokonaisarvo on lähes 50 miljoonaa euroa.

– Tämä on meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin, Räihä sanoo.

Avara on kertonut oman hankkeensa arvon olevan noin 40 miljoonaa euroa.

Viihtyisyyttä luodaan korttelipihalla, jonne on tarkoitus tuoda muun muassa aikuisten kuntoiluvälineitä. Espoon Asuntojen kohteeseen rakennetaan myös reilut yhteistilat kerhotiloineen ja kuntosaleineen.

Myös Espoon kaupungilla on suunnitelmia Suvelan kehittämiseksi. Kirstinsilta lyhentäisi kävelijöiden ja pyöräilijöiden matkaa Espoon keskuksen palveluihin ja vaikkapa junalle.

Korttelin uudelleenrakentaminen vaikuttaa myös alueen teiden linjauksiin. Esimerkiksi Harjunportti vaihtaa hieman paikkaa ja Kirstinharjun linjaus muuttuu.

Entä kenelle Kirstinharjua rakennetaan?

– Suvelan kohderyhmä on moninainen. Varmasti tulee paluumuuttajia, vanhempia ihmisiä, jotka asuivat täällä ylisuurissa asunnoissa, kun lapset olivat muuttaneet jo pois. Alue myös kehittyy. Tulee varmasti monentyyppistä ja monenikäistä asukasta, perheasujiakin, Espoon Asuntojen Pirjo Räihä pohtii.

– Kohderyhmänä ei ole pelkästään ratayhteyttä hyödyntävät, koska autopaikkojakin tulee melko kivasti. Saavutettavuus on hyvä.

Uusi Kirstinharju

Mukana neljä rakennuttajaa

Espoon Asunnoille tulee Kirstinharjuun eniten uusia asuntoja, yhteensä 215. Rakennusoikeus on 14 050 kerrosneliötä.

Seuraavaksi eniten asuntoja tulee sijoitus- ja omaisuudenhoitoyhtiö Avaralle. He rakennuttavat alueelle 180 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Rakennusoikeus on 10 150 kerrosneliötä.

Asuntosäätiön rakennusoikeus alueella on 4 400 kerrosneliötä, nuorille asuntoja rakentavan NAL Asuntojen puolestaan 2 500 kerrosneliötä.

Espoon Asuntojen taloissa on viidestä kahdeksaan kerrosta. Korkeimmat 12-kerroksiset talot tulevat Avaralle.

Espoon Asunnot on Espoon kaupungin omistama yhtiö, jolla on tällä hetkellä yli 15 000 vuokra-asuntoa ympäri Espoota.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut