Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"

Vesiliikenne: Vesiskootterilla saa ajaa kapeassa Suinonsalmessa vain väylällä. Väylän ulkopuolella ajaminen on laajalti kielletty, mutta kaikki eivät tiedä kiellosta.

Kapea Suinonsalmi sijaitsee Soukan ja Suvisaariston välissä lähellä Hanikan uimarantaa. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Vesiskoottereiden aiheuttamat häiriöt tuohduttavat asukkaita Suinonsalmen liepeillä. Salmen kohdalla asuva Rami Nousiainen kertoo, että osa hänen naapureistaan on erittäin ärsyyntynyt vesiskoottereiden metelistä ja niillä hurjastelusta. Asukkaat arvioivat metelin häiritsevän myös alueen lintuja ja hurjastelun aiheuttavan varaa melojille sekä uimareille.

– Suurin osa ajaa asiallisesti, mutta aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä salmessa, Nousiainen sanoo.

Hän katsoo, että vesiskoottereilla voisi salmen sijasta ajaa mieluummin väljemmillä vesialueilla esimerkiksi Pentalan saaren ja muun Suvisaariston eteläpuolella.

Kapeaa Suinonsalmea halkoo väylä, jolla on 10 kilometrin tuntinopeusrajoitus kaikelle kulkemiselle.

Vesiskootterilla ajaminen on kielletty väylää ympäröivällä Soukanniemen rajoitusalueella, joka kattaa laajahkon alueen Soukan ja Suvisaariston välistä Varsasaareen asti.

Vesiskootterit saavat kuitenkin ajaa satamasta väylälle ja jatkaa väyliä pitkin rajoitusalueen sisällä, kertoo tiiminvetäjä Maarit Mikkelsson liikenne- ja viestintävirastosta Traficomista.

Rajoitusalueen olemassaolo ei ole kaikkien tiedossa. Rami Nousianen kertoo, etteivät hänen naapurinsakaan ole olleet tietoisia rajoitusalueesta.

– Kieltomerkit ovat ainoastaan salmen suussa. Niissä kerrotaan, että nopeusrajoitus on 10 kilometriä tunnissa ja että paikalla on aallontekokielto. Mutta tuohon tulee vesiskoottereita, kun on hellepäivä. Sitten tehdään siksakkia ja hyppyytetään sitä vehjettä, Nousiainen kertoo.

Vesiliikennettä alueella valvovat poliisi ja toisinaan myös Suomenlahden merivartiosto.

Ylikomisario Aapo Isoaho kertoo, että Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on saanut Soukanniemen rajoitusalueelta yksittäisiä valvontapyyntöjä, mutta alueella vesiskoottereilla ajavat eivät ole nousseet esille erityisenä ilmiönä.

Länsi-Uudenmaan poliisi ohjaa yksittäiset valvontapyynnöt pääsääntöisesti Helsingin poliisilaitokselle, joka valvoo ajoittain vesiliikennettä myös Espoon vesialueilla.

Komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, ettei Soukanniemen rajoitusalueella ole tänä kesänä ehditty juurikaan käydä valvomassa vesiliikennettä. Toisaalta alueelta ei Juvosen mukaan ole tullut myöskään tullut tehtäviä ainakaan heille asti.

Helsingin puolella vesiskootterit ovat Juvosen mukaan näkyneet poliisin työssä tänä kesänä tavanomaista enemmän.

– Väylillä saa ajaa, mutta hurvitteluun on puututtu, Juvonen kertoo.

Esimerkiksi liian kovavauhtisesta hurvittelusta vesiskootterilla voi seurata sakkoja. Rajoituksista ja kielloista kertovien merkkien vähyys tai niiden puuttuminen on poliisin näkökulmasta ongelmallista.

– Jotta poliisit voivat sakottaa, asian täytyy olla selvä. Jos se on epäselvä, niin silloin ei voi rangaista, jos asiakas vetoaa siihen, ettei ole nähnyt kieltomerkkiä ja kertoo, mistä on tullut, Juvonen sanoo.

Toisaalta ihmiset voivat Juvosen mukaan laskea vesiskoottereita vesille niin monista paikoista, että kieltomerkit saattaisivat silti jäädä huomaamatta.

Samoilla linjoilla on ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen Espoon kaupungilta. Kylttejä on Kortelaisen mukaan aikoinaan laitettu maalle sellaisiin paikkoihin, joista vesiskoottereita on laskettu vesille.

Menopelejä voi kuitenkin tulla Espoon saaristoon myös Kirkkonummen tai Helsingin puolelta.

– Se on oikeastaan täysi mahdottomuus merkitä sitä vesiskootterikieltoa vesialueelle, Kortelainen sanoo.

Kortelainen kertoo, että hänen tietoonsa ei ole tullut palautetta vesiskoottereiden aiheuttamista häiriöistä.

– Vesiskoottereita on tietysti näkynyt tänä kesänä paljon enemmän tuolla merellä kuin aikaisempina kesinä, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.