33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta

Kouluissa valmistellaan lukuvuoden käynnistymistä. Välitunteja ja ruokailuita koitetaan porrastaa. Kuvituskuva. Arkisto / Johanna Erjonsalo
Katja Riihola

Katja Riihola

Noin 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille, kun lukuvuosi käynnistyy koronatilanteesta huolimatta Espoossa lähiopetuksessa.

– Paluu normaaliin, muttei ihan normaaliin, luonnehtii Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.

Rinta-aho kertoo, että turvaväleihin ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomioita: Tiiviitä pienryhmätilanteita pyritään välttämään. Välitunteja ja ruokailuja porrastetaan. Yhteiskäytössä olevia työvälineitä puhdistetaan, ja iltakäytössä olevat koulujen tilat tehosiivotaan.

– Riskit on pyritty minimoimaan, hän sanoo.

Kaupungissa on kuitenkin tautitilanteen pahentuessa valmius siirtyä nopeasti niin sanottuun hybridimalliin, jossa osa luokka-asteista siirrettäisiin etäopiskeluun.

Vuorottelumallilla haettaisiin kouluihin väljyyttä, jolloin tartuntariski pienenisi.

Vuorotteluun siirtyminen vaatii opetuslautakunnan päätöksen sen jälkeen, kun paikallinen terveysviranomainen on todennut tautitilanteen huonoksi.

– 1–3-luokkalaiset ja muun muassa erityisen tuen ja mukautetussa opetuksessa olevat jäisivät lähiopetukseen. Etäopetuksessa vuorottelisivat 4–10-luokkalaiset.

Rinta-ahon mukaan rotaatio toteutettaisiin luokka-asteittain ja etäopetusjaksot kestäisivät kerrallaan reilun viikon.

– Tavoitteena on, ettei kukaan joutuisi opiskelemaan pitkään etänä.

Kaupunki aikoo palkata lisää opettajia, jotka voisivat toimia apuna opettajille, joilla on oppilaita samaan aikaan sekä lähi- että etäopetuksessa.

– Tässä voisi käyttää esimerkiksi opettajaopiskelijoita vakituisen opettajakunnan työkuormaa helpottamassa.

Myös kannettavia tietokoneita on hankittu lisää.

Rinta-ahon mukaan lähiopetuksessa onnistuminen niin, ettei virus pääse leviämään on pitkälti kiinni kotien ja koulujen yhteistyöstä. Vanhempien toivotaan vievän nuhakuumeisen lapsen koronatestiin.

– Ja jos nyt ollaan oltu matkalla Espanjassa, niin lämmin suositus olisi mennä omaehtoisesti testeihin, Rinta-aho sanoo.

Espoossa tuli kevään lähiopetuksen aikana ilmi kaksi oppilaiden koronatapausta.

– He olivat saaneet sen muualta eikä jatkotartuntoja tullut. Luokkakaverit jouduttiin kuitenkin laittamaan karanteeniin, Rinta-aho sanoo.

Riskiryhmiin kuuluvat oppilaat voivat aloittaa lukuvuoden etäopiskeluna, Rinta-aho kertoo. Ja jos oppilaan perheenjäsen kuuluu THL:n erityisriskiluokitukseen, voi lapsi opiskella etänä perheenjäsentä suojellakseen.

Rinta-ahon mukaan Espoossa oli toukokuussa kuusi riskiperusteella etäopetukseen jäänyttä oppilasta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut