Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta

Noin 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille, kun lukuvuosi käynnistyy koronatilanteesta huolimatta Espoossa lähiopetuksessa.

– Paluu normaaliin, muttei ihan normaaliin, luonnehtii Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.

Rinta-aho kertoo, että turvaväleihin ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomioita: Tiiviitä pienryhmätilanteita pyritään välttämään. Välitunteja ja ruokailuja porrastetaan. Yhteiskäytössä olevia työvälineitä puhdistetaan, ja iltakäytössä olevat koulujen tilat tehosiivotaan.

– Riskit on pyritty minimoimaan, hän sanoo.

Kaupungissa on kuitenkin tautitilanteen pahentuessa valmius siirtyä nopeasti niin sanottuun hybridimalliin, jossa osa luokka-asteista siirrettäisiin etäopiskeluun.

Vuorottelumallilla haettaisiin kouluihin väljyyttä, jolloin tartuntariski pienenisi.

Vuorotteluun siirtyminen vaatii opetuslautakunnan päätöksen sen jälkeen, kun paikallinen terveysviranomainen on todennut tautitilanteen huonoksi.

– 1–3-luokkalaiset ja muun muassa erityisen tuen ja mukautetussa opetuksessa olevat jäisivät lähiopetukseen. Etäopetuksessa vuorottelisivat 4–10-luokkalaiset.

Rinta-ahon mukaan rotaatio toteutettaisiin luokka-asteittain ja etäopetusjaksot kestäisivät kerrallaan reilun viikon.

– Tavoitteena on, ettei kukaan joutuisi opiskelemaan pitkään etänä.

Kaupunki aikoo palkata lisää opettajia, jotka voisivat toimia apuna opettajille, joilla on oppilaita samaan aikaan sekä lähi- että etäopetuksessa.

– Tässä voisi käyttää esimerkiksi opettajaopiskelijoita vakituisen opettajakunnan työkuormaa helpottamassa.

Myös kannettavia tietokoneita on hankittu lisää.

Rinta-ahon mukaan lähiopetuksessa onnistuminen niin, ettei virus pääse leviämään on pitkälti kiinni kotien ja koulujen yhteistyöstä. Vanhempien toivotaan vievän nuhakuumeisen lapsen koronatestiin.

– Ja jos nyt ollaan oltu matkalla Espanjassa, niin lämmin suositus olisi mennä omaehtoisesti testeihin, Rinta-aho sanoo.

Espoossa tuli kevään lähiopetuksen aikana ilmi kaksi oppilaiden koronatapausta.

– He olivat saaneet sen muualta eikä jatkotartuntoja tullut. Luokkakaverit jouduttiin kuitenkin laittamaan karanteeniin, Rinta-aho sanoo.

Riskiryhmiin kuuluvat oppilaat voivat aloittaa lukuvuoden etäopiskeluna, Rinta-aho kertoo. Ja jos oppilaan perheenjäsen kuuluu THL:n erityisriskiluokitukseen, voi lapsi opiskella etänä perheenjäsentä suojellakseen.

Rinta-ahon mukaan Espoossa oli toukokuussa kuusi riskiperusteella etäopetukseen jäänyttä oppilasta.