3
Kouluissa valmistellaan lukuvuoden käynnistymistä. Välitunteja ja ruokailuita koitetaan porrastaa. Kuvituskuva. Arkisto / Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaEspoon koululaiset palaavat lähiopetukseen, kun lukuvuosi käynnistyy torstaina. Pulpetteja tultaneen ripottelemaan mahdollisimman väljästi. Arkisto/Anniina Virtanen
Katso isompi kuvaLukuvuoden käynnistyminen täyttää koulut jälleen torstaina. Arkisto/Veera Visuri
Noin 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille, kun lukuvuosi käynnistyy koronatilanteesta huolimatta Espoossa lähiopetuksessa.
– Paluu normaaliin, muttei ihan normaaliin, luonnehtii Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.
Rinta-aho kertoo, että turvaväleihin ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomioita: Tiiviitä pienryhmätilanteita pyritään välttämään. Välitunteja ja ruokailuja porrastetaan. Yhteiskäytössä olevia työvälineitä puhdistetaan, ja iltakäytössä olevat koulujen tilat tehosiivotaan.
– Riskit on pyritty minimoimaan, hän sanoo.
Kaupungissa on kuitenkin tautitilanteen pahentuessa valmius siirtyä nopeasti niin sanottuun hybridimalliin, jossa osa luokka-asteista siirrettäisiin etäopiskeluun.
Vuorottelumallilla haettaisiin kouluihin väljyyttä, jolloin tartuntariski pienenisi.
Vuorotteluun siirtyminen vaatii opetuslautakunnan päätöksen sen jälkeen, kun paikallinen terveysviranomainen on todennut tautitilanteen huonoksi.
– 1–3-luokkalaiset ja muun muassa erityisen tuen ja mukautetussa opetuksessa olevat jäisivät lähiopetukseen. Etäopetuksessa vuorottelisivat 4–10-luokkalaiset.
Rinta-ahon mukaan rotaatio toteutettaisiin luokka-asteittain ja etäopetusjaksot kestäisivät kerrallaan reilun viikon.
– Tavoitteena on, ettei kukaan joutuisi opiskelemaan pitkään etänä.
Kaupunki aikoo palkata lisää opettajia, jotka voisivat toimia apuna opettajille, joilla on oppilaita samaan aikaan sekä lähi- että etäopetuksessa.
– Tässä voisi käyttää esimerkiksi opettajaopiskelijoita vakituisen opettajakunnan työkuormaa helpottamassa.
Myös kannettavia tietokoneita on hankittu lisää.
Rinta-ahon mukaan lähiopetuksessa onnistuminen niin, ettei virus pääse leviämään on pitkälti kiinni kotien ja koulujen yhteistyöstä. Vanhempien toivotaan vievän nuhakuumeisen lapsen koronatestiin.
– Ja jos nyt ollaan oltu matkalla Espanjassa, niin lämmin suositus olisi mennä omaehtoisesti testeihin, Rinta-aho sanoo.
Espoossa tuli kevään lähiopetuksen aikana ilmi kaksi oppilaiden koronatapausta.
– He olivat saaneet sen muualta eikä jatkotartuntoja tullut. Luokkakaverit jouduttiin kuitenkin laittamaan karanteeniin, Rinta-aho sanoo.
Riskiryhmiin kuuluvat oppilaat voivat aloittaa lukuvuoden etäopiskeluna, Rinta-aho kertoo. Ja jos oppilaan perheenjäsen kuuluu THL:n erityisriskiluokitukseen, voi lapsi opiskella etänä perheenjäsentä suojellakseen.
Rinta-ahon mukaan Espoossa oli toukokuussa kuusi riskiperusteella etäopetukseen jäänyttä oppilasta.