Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Kaupunkikuva: Uuden valituksen takia taloa ei aleta purkaa kesän lopulla.

Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä, sillä taloa koskeva valituskierre jatkuu.

Pro Espoo -yhdistys valitti hiljattain hallinto-oikeuteen ympäristöministeriön aiemmin tänä kesänä tekemästä päätöksestä.

– Nyt odotellaan hallinto-oikeuden ratkaisua, Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo kommentoi Espoon kaupungintaloa koskevan valituskierteen uusinta käännettä.

Isotalon mukaan kaupunki aikoo kiirehtiä asiaa, mutta uusimman valituksen käsittely hallinto-oikeudessa saattaa silti viedä kuukausia.

– Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus, että emme pääse purkamaan taloa siitä, Isotalo sanoo.

Jos Espoon kaupungintaloa koskeva valituskierre olisi loppunut ympäristöministeriön kesäkuiseen päätökseen, talon purkaminen olisi voinut alkaa jo loppukesästä.

Nyt purkamista ei siis voida aloittaa, vaan tyhjillään oleva kaupungintalo pysyy edelleen sijoillaan Espoon keskuksessa. Se ei ole ilmaista: Espoon kaupunki on aikaisemmin kertonut jo yli kymmenen vuotta tyhjillään olleen rakennuksen ylläpidon ja valvonnan maksaneen kaupungille 100 000 euroa joka vuosi.

Isotalon mukaan rakennus aiheuttaa kaupungille edelleen kustannuksia, vaikka ne onkin yritetty pitää pieninä.

– Vaikkapa vartiointi pitää joka tapauksessa olla ja pitää huoli siitä, että rakennus ei aiheuta vaaraa ympäristölleen, Isotalo sanoo.

Isotalo on jo aiemmin todennut, että kaupungintaloa koskevat valitukset ovat hidastaneet Espoon keskuksen alueen kehittämistä. Taloa ei Isotalon mukaan myöskään välttämättä enää ehditä purkaa ennen kuin sen lähelle nousevat asuintalot ovat valmiita ja asukkaita muuttaa sisään.

– Muiden rakennustöiden yhteydessä olisi ollut hyvä tehdä näitä purkutöitä, mutta talot alkavat olla jo valmiina siinä vaiheessa, kun purkamaan päästään. Sellaista hetkeä, joka tuottaisi ympäristölle mahdollisimman vähän haittaa, menee hukkaan, Isotalo sanoo.

Espoon kaupungintalon kohtalosta on väännetty kättä vuosia.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime vuoden marraskuussa, että se ei myönnä valituslupaa talon purkamispäätökseen.

Talon purkamista vastustaneet ovat vedonneet esimerkiksi sen kulttuurihistorialliseen ja arkkitehtoniseen arvoon.

Vuonna 1971 valmistunut kaupungintalo on ollut tyhjillään yli kymmenen vuotta. Se tyhjennettiin työntekijöistä muun muassa sisäilmaongelmien takia vuonna 2008.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut