Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi

Masalan ekoälykylä on solminut esisopimuksia suuren aurinkopuiston suunnittelussa ja uusien energiaratkaisujen hyödyntämisessä. Tavoitteena on jopa tuottaa kylässä enemmän energiaa kuin sitä kulutetaan.

Ekoälykylän suunnitelmat perustuvat hajautettuun lähienergian tuottamiseen eli sähkö ja lämpö tuotettaisiin kylän omalla alueella ja varastoitaisiin energiaa talven varalle.

Tunnetusti kesällä aurinkoa riittää yli oman tarpeen. Aurinkosähköä riittäisi suunnitelmien mukaan ekoälykylästä myytäväksi noin puolen vuoden ajan ja talviaikana sähköä ostettaisiin markkinoilta.

Hajautettu lähienergian tuottaminen mahdollistaa päästöttömän asumisen ja liikkumisen. Tähän tavoitteeseen ei ole vielä päästy missään päin Suomea eikä koko Euroopassa, Ekoälykylä kertoo tiedotteessaan.

Tavoitteen mahdollistaa hankkeessa mukana olevien yhtiöiden mukaan kattava aurinkosähkön tuottaminen ja varastointi, aurinkolämmön talteenotto ja kausivarastointi yhdistettynä tehokkaisiin lämpöpumppuihin.

Energiatuotannon sydän olisi noin 6 hehtaarin aurinkopuisto, joka sijaitsisi kylän takalaidalla. Sähköä arvioidaan saatavan puistosta vuodessa 2 500 megawattituntia.

Auringon lämpöä on puolestaan tarkoitus kerätä ja varastoida maahan myös talojen katoille asenettavien paneelien avulla. Järjestelmästä on kokemuksia Kanadassa sijaitsevasta ekokylästä.

Päästötöntä liikkumista tavoitellaan sähköautoilla, joiden lataamiseen käytetään Ekoälykylän omaa sähköä.

Hankkeessa yhteistyökumppanina mukana oleva Solarigo Systems Oy on ollut rakentamassa Nurmoon samankokoista aurinkopuistoa. Muita yhteistyökumppaneita ekoälykylän energiaratkaisuissa ovat energiayhtiö Lumme Energia Oy, lämpöenergian kausivarastoimiseen erikoistunut Heliostorage Oy ja energiajärjestelmiä toteuttavan Holda Energy Solutions Oy.

Ekoälykylän kaavoitus on meneillään Kirkkonummen kunnassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut