Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa

Espoossa on kolmen päivän aikana todettu 12 uutta koronavirustartuntaa. Myös testauspisteet ovat ruuhkautuneet. Kuvituskuva. arkisto/Sauvo Jylhä

Anneli Tuominen-Halomo

Espoossa on nyt todettu yhteensä 965 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Perusturvajohtaja Juha Metson mukaan perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana on todettu 12 uutta tartuntaa. Covid-19-tautiin kuolleiden espoolaisten määrä on pitkään pysynyt samana eli se on 22.

Loppukesän tavalliset "räkätaudit" ja ilmeisesti käynnistymässä oleva toinen korona-aalto ovat ruuhkauttaneet testauspisteet. Facebookin Puskaradio Espoo -ryhmässä käydyn keskustelun mukaan sekä testiin pääsyä että testin tulosta on pahimmillaan pitänyt odottaa kolme päivää.

Ruuhkat ovat päättäjien tiedossa, ja asiasta keskusteltiin maanantaina kaupunginhallituksessa.

– Prosessi on saatava ripeämmäksi, Metso myöntää.

– Hus on rekrytoimassa 100 uutta näytteenottajaa ja palvelujen ostamista yksityisiltä toimijoilta harkitaan myös, Juha Metso kertoo.

Lisäksi tavoitteena on, että testitulos tulee nopeasti Omakantaan. Vanhemmilla ei ole oikeus nähdä yli 10-vuotiaan lapsen tietoja, joten silloin vastaus olisi hyvä lähettää tekstiviestinä heti kun tulos on valmistunut.

Viime torstaina saatiinkin uusi drive in -kaista Matinkylään ja seuraava tullee Leppävaaraan.

– Tänään maanantaina pidennettiin Matinkylän testauspisteen aukioloa, mutta uudet ajat menivät varmaan heti, Metso sanoo.

Myös takaisinsoittopalvelun ruuhkia on purettu viikonlopun aikana.

– Teemme kaiken voitavamme, jotta saamme lisättyä testauskapasiteettia ja sujuvoitettua prosessia, Metso vakuuttaa.

Hän kehottaa soittamaan puhelinpalveluun ja menemään herkästi testiin, jos flunssankaltaiset oireet alkavat vaivata.

Viime viikolla koronatestejä tehtiin Espoossa noin 105 per päivä, mutta lauantaina testattiin peräti 406 ihmistä.

Viime torstailta olevan tiedon mukaan 45 prosenttia oli saanut tartunnan perheenjäseneltä tai lähipiiristä, 25 prosenttia matkalta ja 30 prosentin osalta lähde oli tuntematon.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut