Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta

Huolet nuorten henkisestä hyvinvoinnista, yksinäisyydestä ja murrosiän oireilusta nousevat jatkuvasti esille Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Vanhempainpuhelimessa ja -netissä.

Tällä hetkellä myös koronatilanteeseen liittyviin huoliin etsitään vastausta, kertoo MLL:n tiedotteessa vanhemmuuden tuen suunnittelija Anna Puusniekka.

Puusniekka neuvoo vanhempia olemaan nuorten kanssa asiasta rohkaiseva, mutta realistinen.

Turvallinen ja selkeä arki kannattelee myös epävarmoina aikoina. Päivärytmistä huolehtiminen, omista kouluasioista, harrastuksista ja kotitöistäkin huolehtiminen luo nuorelle turvaa.

MLL:n kouluyhteistyön päällikkö Jenni Helenius kehottaa vanhempia sanomaan huolestuneelle nuorelle, että kuuntelee tarkkaan koulussa annetut turvallisuusohjeet ja noudattaa niitä.

– Muistutetaan käsien pesemisestä ja turvaväleistä. Käsiä pesemällä nuori voi itse vaikuttaa turvallisuuteensa. Rohkaistaan, että osaat kyllä, ole vaan huolellinen. Pidetään yllä toivoa: joku läheinen voi sairastua, mutta pidetään huolta toisistamme, Helenius sanoo.

Jos kouluissa päädytään etäopetusjaksoihin, Helenius ohjeistaa miettimään, miten nuori voi pitää yhteyksiä kavereihin ja autetaan etäopiskelussa.

Koronan aiheuttamien rajoitusten takia moni nuorta yläkouluun valmistava asia jäi tänä keväänä toteutumatta. Osa seiskaluokkalaisista ei päässyt etukäteen tutustumaan uuteen kouluunsa eikä ole nähnyt uusia koulukavereitaan. Silloin on helpompi jäädä yksin.

Moni miettii, saako kavereita ja miten oppii löytämään joka tunnille oikeaan

– Vanhempien kannattaa seurailla, onko nuorella kavereita. Häntä voi rohkaista tutustumaan uusiin luokkakavereihin. Jos nuorta jännittää puhua heille, miettikää yhdessä, millaisissa tilanteissa voisi olla luontevaa aloittaa keskustelu, Helenius opastaa.

Jos rajoituksia taas tulee lisää, Heleniuksen mielestä kannattaa miettiä, millaiset asiat ovat 13-vuotiaille tärkeitä ja miten niitä voisi poikkeusoloissakin edistää.