Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan nostattaman leivontabuumin tuloksena syntyy kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – "Oma juju leivonnassa on pikkuhiljaa löytynyt. Siinä on se salaisuus, miksi pulla on niin maistuvaa"

Poikkeuksellinen korona-aika on saanut ihmiset innostumaan uusista harrastuksista. Esimerkiksi leipominen on ollut kovassa nosteessa – ja keväällä oli aikoja, jolloin kaupoista ei tahtonut löytää hiivaa eikä jauhoja.

Korona-aika on saanut monen uudenkin jauhopeukalon kokeilemaan taitojaan. Reseptejä, leivontakuvia ja -videoita on jaettu pitkin kevättä ja kesää leivontasivustoilla sekä sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi upeat kakut, karjalanpiirakat ja hapanjuurileipä ovat paistuneet monen kotileipurin uunissa. Kotona paistettu leipä onkin noussut pitkästä aikaa arvoon arvaamattomaan.

Minna Kivinen innostui leipomisesta jo lapsena. Kaikki leivonnaiset, kuten pullat ja kakut ovat aina olleet hänelle suurta herkkua.

– Tykkään seurata leivonta- ja ruoanlaitto-ohjelmia. Ihailen kauniita kakkuja ja hienoja luomuksia, kuten piparkakkutaloja. Suurin leivontakipinä on syttynyt kuitenkin viimeisen viiden vuoden aikana, Minna Kivinen kertoo.

Leivonnassa Kivistä viehättävät erityisesti uusien ohjeiden kokeileminen ja kiireettömyys. Leivonta on hyvää vastapainoa arkeen – ja lopputulos yleensä palkitsee – mutta myös epäonnistumiset kuuluvat toki asiaan.

– Leivonta on mukavaa ja palkitsevaa. Lisäksi se on hyvää vastapainoa muille harrastuksille, kuten liikunnalle. Leivonnaisilla voi ilahduttaa perhettä ja läheisiä, Kivinen summaa.

Kotileipuri saattaa helposti asettaa itselleen liian korkean riman, mikä voi estää luovuuden ja uuden kokeilemisen ilon. Minna Kivinen ideoi mielellään uusia reseptejä, ja saa inspiraatiota leivontakirjoista ja netistä, muun muassa YouTubesta ja erilaisista leivontablogeista.

– Kotimaisista blogeista seuraan eniten Kinuskikissaa ja Annin Uunissa -blogia. Ulkomaisista amerikkalainen Anna Olson ja ruotsalainen Leila Lindholm ovat suosikkejani, Minna Kivinen vinkkaa.

Kivisen leivontabravuurit ovat ehdottomasti juustokakut ja pulla. Ja pullassa ei voita ja sokeria säästellä!

– Oma juju leivonnassa on pikkuhiljaa löytynyt. Siinä on se salaisuus, miksi pulla on niin maistuvaa ja oma kädenjälki näkyy, Kivinen sanoo.

Kuten monilla, myös Kivisellä korona-aika on lisännyt mielenkiintoa sekä leivontaan että erilaisten reseptien tutkiskeluun. Kivinen on myös enemmän perehtynyt vanhoihin leivontakirjojen resepteihin.

– Leivon omalle perheelle, läheisille, tuliaisiksi ja lahjaksi. Pääsääntöisesti ihmiset ilahtuvat leivonnaisista aina. Leivonta on vienyt minut niin reippaasti mukanaan, että haaveissani on oma leivontakirja, johon kokoaisin kaikki parhaat reseptini, Kivinen sanoo.

Edit 14.8.2020 klo 11.20: Otsikkoon lisätty sitaatti