Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"

Rantavalvojat Meri Kallio (kuvassa etualalla) ja Tinja Inget vahtivat Haukilahden uimarantaa viime viikon keskiviikkona. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Kesän loppumisen merkit ovat vahvasti ilmassa, sillä uimarantojen valvontakausi päättyy pian Espoossa. Uimarantoja valvotaan Espoossa viimeistä päivää tulevana sunnuntaina 16. elokuuta.

Valvontaa on tänä kesänä ollut Espoossa kaikkiaan seitsemällä uimarannalla: Haukilahdessa, Kivenlahdessa, Klobbenissa, Matinkylässä, Oittaalla sekä Hanikassa ja Westendissä.

Niiden lisäksi valvojia on työskennellyt Tapiolan kahluualtaalla.

Rantavalvonnan koordinaattori Janne Törmänen Espoon kaupungilta kuvailee uimarantojen mennyttä kesää melko rauhalliseksi.

– Jokin sairauskohtaus on ollut, mutta vedessä tapahtuneita tilanteita on ollut vähemmän kuin aikaisemmin, Törmänen kertoo.

Yksi selitys uimarantojen rauhalliselle kesälle löytynee kuluneen kesän säästä.

Ilmeisesti aikuiset ovat valvoneet omia lapsiaan aika hyvin.

– Kesä ei ole ollut kuumimmasta päästä ja sitten koronakin on varmasti vaikuttanut niin, että ihmisiä ei ole ollut rannalla niin paljon, Törmänen pohtii.

Kesäkuun alun ja viime viikon loppupuolen välisenä aikana Espoon valvotuilla uimarannoilla oli Törmäsen mukaan ollut noin 40 000 kävijää ja Tapiolan kahluualtaalla noin 8 000 kävijää.

Valvojia uimarannoilla ja kahluualtaalla on hänen mukaansa työskennellyt yhteensä 38.

Valvottujen uimarantojen rauhallisesta kesästä huolimatta Espoossa ei ole tänä kesänä täysin vältytty hukkumisilta. Kivenlahden Tyrskyrannassa hukkui juhannusaattoiltana uimaan lähtenyt henkilö (LV 24.6.).

– Se on valvomaton paikka, ja se oli muutenkin juhannuksen aika, jolloin rantavalvojat ovat lomalla perjantaista sunnuntaihin. Jos se olisi sattunut valvotullakin rannalla, niin valvontaa ei olisi ollut, Törmänen kertoo.

– Muita hukkumisia tänä kesänä ei ole onneksi ollut, Törmänen kommentoi Espoon tilannetta viime viikon keskiviikkona.

Koko maan tasolla tarkasteltuna kulunut kesä on ollut hukkumisten suhteen hieman vähemmän synkkä kuin viime vuonna. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotilastojen perusteella tämän vuoden kesäkuussa ja heinäkuussa hukkui yhteensä 35 ihmistä, kun viime vuonna vastaava luku oli 40.

Viime viikon keskiviikkona Haukilahden uimarannalla työskennelleet rantavalvojat Meri Kallio ja Tinja Inget kertoivat, että alkukesästä kiirettä piti enemmän kuin myöhemmin kesällä.

– Viime kuukausi oli tosi, tosi rauhallinen. Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä, kuvaili myös Westendin ja Matinkylän uimarannoilla kesän mittaan valvonut Inget.

– Nyt elokuun myötä porukka on vähän hellittänyt tässä. Ei ole enää paljon uimareitakaan, kun veden lämpötila on kuitenkin lähtenyt vähän laskuun ja tuossa oli vähän huonompia kelejä, Meri Kallio kertoo.

Myös Kallion ja Ingetin mukaan kesä on sujunut uimarannoilla rauhallisesti. He muistelevat, että ainakaan viime keskiviikkoon mennessä vedestä ei olisi jouduttu pelastamaan ketään.

– Ilmeisesti aikuiset ovat valvoneet omia lapsiaan aika hyvin ja pystyneet myös itse arvioimaan omaa uimistaan, Meri Kallio kertoo.

Rantavalvojien viimeisiin työpäiviin kuuluu paitsi valvontaa, myös loppusiivousten tekemistä. Esimerkiksi tarpeelliset paperit ja välineet pitää järjestellä valvojien koppiin.

– Ne pitäisi laittaa sinne mahdollisimman selkeästi ja organisoidusti, jotta muiden on ensi kesänä helppo ottaa ne esiin ja aloittaa uusi kausi, Kallio kertoo.

Vesiturvallisuus

Vinkkejä turvalliseen uimiseen

Valvo lapsia erityisen tarkasti veden äärellä – käden mitan päässä.

Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

Arvioi uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.