Katuroska ui kalan vatsaan – myös Espoossa toteutettava kampanja näkyy kaivojen kansissa

Katukaivoon pudotettu tupakantumppi tai muu roska saattaa kulkeutua vesistöön kalan ja sitä kautta ihmisenkin ruoansulatukseen asti. Sitä ei moni tiedä.

– Hulevettä eli sade- ja sulamisvettä ei lähtökohtaisesti puhdisteta, jolloin kaivoihin päätyneet roskat, kuten tupakantumpit, jatkavat matkaansa huleveden mukana lähipuroon tai mereen, selvittää Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) ympäristöasiantuntija Marika Visakova.

Muoviksi luokiteltua selluloosa-asetaattia sisältävä tupakantumppi on maailman yleisin roska rannoilla eikä se hajoa, vaan muuttuu hitaasti mikromuoveiksi.

Tupakantumpit eivät ole ainoa ongelma. Rannoilta löytyy myös paljon muoviroskaa, kuten piknikeväiden kääreitä ja kertakäyttöastioita. Roskaongelma vähenisi merkittävästi, jos jokainen huolehtisi omista roskistaan.

Maanantaina käynnistyvä Mahanpuruja muovista -viestintäkampanja haluaa kiinnittää ihmisten huomion siihen, ettei katukaivoihin ja luontoonkaan viskattaisi roskia.

– Aina ei tiedetä tai hoksata ajatella, mihin roskat päätyvät, Visakova sanoo.

Siksi on tarpeen muistuttaa siitä, jotta roskaamista saataisiin vähennettyä.

Nyt toisen kerran järjestettävän Mahanpuruja muovista -kampanjan takana on Pidä saaristo siistinä -yhdistys.

– Tänä vuonna HSY huolehtii kustannuksista ja muista käytännön järjestelyistä, eli tarrat Vantaalle, Helsinkiin ja Kauniaisiin. Lisäksi kampanjassa ovat mukana Espoo, Turku, Lahti ja Lieto, Visakova kertoo.

Kampanjakuntien katukaivojen kansiin kiinnitetään värikäs tarra niin kuin kaivo olisi kalan suu.

Kampanja jatkuu 31. elokuuta saakka ja sen aikaan osuu myös Itämeri-päivä 27. elokuuta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut