Kuninkaantien kyltitys uudelleen maksaisi ainakin 200 000 euroa

Kuninkaantien kylteistä luovuttiin muutama vuosi sitten. arkisto/Heli Kurimo

Matkailu: Kuninkaantien paperikartan 12 000 kappaleen painoksesta vain rippeet jäljellä – nettikartta löytyy Kuninkaantie-yhdistyksen sivuilta.

Kai Jauhiainen

Uudenmaan liitto luopui muutama vuosi sitten Kuninkaantie-brändistä ja keräsi samalla alueeltaan pois vanhat Kuninkaantie-tiekyltit. Nyt ei Kuninkaantie maastossa näy matkailijoille lainkaan.

Neljä vuotta sitten perustettu Kuninkaantie-yhdistys haaveilee nyt kevyemmästä kyltityksestä. Siinä uudet kyltit näkyisivät vain kuntien rajoilla ja risteyksissä.

– Kevytkin kyltitys maksaisi vähintään 200 000 euroa koko Kuninkaantiellä, kertoo Kuninkaantien hankekoordinaattori Miia Aitokari.

Siihen eivät Kuninkaantie-yhdistyksen rahkeet siitä, sillä yhdistyksen vuosibudjetti on vain 30 000–60 000 euroa.

Yhdistyksen Kuninkaantien matkailukartta löytyy netistä. Kuninkaantien paperikartasta on otettu ensin 10 000 kappaleen painos ja sitten 2 000 kappaleen lisäpainos.

– Karttaa on jäljellä enää vähän. Matkailijat selvästi haluavat kätevän kartan, jota voi pitää kädessä, kertoo Aitokari.

Meille liittyi juuri yksityisjäseneksi vantaalainen, jonka autotallin läpi Kuninkaantie aikoinaan kulki.

Historiallinen Kuninkaantie kulkee Suomen alueella 480 kilometriä Turusta Vaalimaalle ja vies Espoonkin kautta. Matkailutienä Kuninkaantie kulkee lähes kokokaan julkisilla teillä. Yksityistieosuuksilla yhdistys on kysynyt maanomistajilta luvan sille, että mahdolliset retkibussit voivat käyttää yksityistietä. Virallinen matkailutiestatus kun edellyttää mahdollisuutta bussien käyttöön.

Aivan tarkkaa historiallista reittiä ei voida matkailijoille suositella.

– Meille liittyi juuri yksityisjäseneksi vantaalainen, jonka autotallin läpi Kuninkaantie aikoinaan kulki, nauraa Aitokari.

Suomessa on kymmenen virallista matkailutietä, joista Kuninkaantie on tunnetuin. Kuninkaantie-brändin hyödyntäminen matkailussa on kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja päävastuu on matkailuyrityksillä. Kuninkaantie ry tarjoaa vain taustatukea.

Potentiaalia on, sillä Kuninkaantien varrella on linnoja, satamia, linnoituksia, kestikievareita, keskiaikaisia kirkkoja ja kosolti tarinoita.

Ruotsin ja Norjan puolella reitti jatkuu Trondheimiin ja Venäjän puolella historiallisesti Pietarin kautta aina Novgorodiin asti.

Idän ja lännen yhdystie

Kuninkaantie kulkee läpi ruuhka-Suomen ja yhdistää historiallisesti lännen ja idän.

Kuninkaantie oli olemassa jo 1300-luvulla ja sen linjaus tarkentui 1400-lukulla. Nimeksi vakiintui Kuninkaantie, kun Ruotsi-Suomen kuninkaat käyttivät sitä tutustuessaan valtakuntansa itäisiin osiin.

Neljä vuotta sitten perustetun Kuninkaantie-yhdistyksen puheenjohtajana oli aluksi lohjalainen Torsti Salonen. Nyt puheenjohtajana on Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut