Päivystysapu ruuhkautui jälleen koronakyselyjen vuoksi – soittajille kaksi linjaa

Uudenmaan päivystysapu ruuhkautui jälleen viikonloppuna koronaan liittyvien yhteydenottojen vuoksi. Päivystysavun palvelupäällikkö Hanna Vainio arvioi, että päivystysavun puhelujen määrä lisääntyi viime viikolla noin 30 prosenttia.

– Esimerkiksi viikonloppuna 14.–16. elokuuta Päivystysapuun tuli noin 4 000 puhelua, joissa arvioitiin laajemmin hoidon tarvetta ja ohjattiin jatkohoitoon, Vainio kertoo.

Päivystysapuun tulevissa koronakyselyissä on nyt Vainion mukaan menossa toinen piikki maaliskuun jälkeen. Päivystysavun numeroon avattiin viime keväänä heti epidemian alkaessa oma linjansa koronaan liittyville yhteydenotoille.

Päivystysapuun soittavat, kiireellistä hoitoa tarvitsevat valitsevat linjan 1. Koronaviruskyselyihin vastataan linjalla 2. Kiireellisille päivystysasioille tarkoitetulle linjalle 1 on kuitenkin tullut runsaasti myös erilaisia koronakyselyjä.

– Viime viikolla huomasimme, että ihmisille on epäselvää, minkä linjan he valitsevat. Tämä johtaa siihen, että vakavien ja kiireellistä hoitoa vaativien oireiden vuoksi soittavat joutuvat odottamaan liian kauan, mikä pahimmassa tapauksessa saattaa viivästyttää heidän hoitoon pääsyään, Vainio sanoo.

Päivystysapuun on koulutettu lisää henkilökuntaa vastaamaan puheluihin ja arvioimaan hoidon tarvetta. Puhelujen määrän arvioiminen on kuitenkin Vainion mukaan haastavaa.

– Siihen vaikuttaa hyvin paljon esimerkiksi se, miten kuntien omat koronaneuvontapalvelut toimivat ja miten esimerkiksi mediassa uutisoidaan koronasta.

Ruuhkasta huolimatta päivystysavussa on pystytty vastaamaan tai soittamaan takaisin linjan 1 puheluihin tavoiteajassa.

Koronavirusasioissa tulisi soittaa ensisijaisesti oman kunnan koronaneuvontapuhelimeen tai kunnan ohjeiden mukaisesti terveysasemalle.

Päivystysavun numerosta ei saa koronavirustestin tuloksia, vaan tieto saapuu yleensä tekstiviestillä. Testitulokset näkyvät myös Omakanta-palvelussa.

Muokattu 24.8.2020 korjattu päivystysavun puhelinnumero.

Toimi näin

Päivystysapu

Uudenmaan päivystysapu palvelee maksuttomassa numerossa 116 117. Numeroon tulisi soittaa ennen päivystykseen hakeutumista.

Päivystysavusta voi myös kysyä neuvoja äkillisiin terveysongelmiin terveysaseman ollessa suljettuna.

Kiireellisissä tilanteissa päivystyspoliklinikalle voi hakeutua suoraan, jos päivystysapuun ei saa kohtuullisessa ajassa yhteyttä.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut