Espoon viljelypalstoille on nyt tunkua, ensi kevääksi luvassa lisäpalstojakin – "Jonottajia tulee joka päivä lisää"

Palstaviljely: Nykyvuokrat eivät kata palstoista kaupungille aiheutuvia kustannuksia.

Jousenkaaren viljelypalsta-alue sijaitsee Tapiolassa urheilupuiston kupeessa. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Espoon kaupungin viljelypalstoille on tunkua. Viljelypalstoista vastaava asiakaskoordinaattori Pirjo Aalto Espoon kaupungilta arvioi, että jonossa on tällä haavaa noin 150 halukasta viljelypalstan vuokraajaa.

– Jonottajia tulee joka päivä lisää, Aalto sanoo.

Eri puolilla Espoota on tällä hetkellä käytössä yhteensä reilut 1 100 kaupungin hallinnoimaa viljelypalstaa, joita kuntalaiset voivat vuokrata. Tapiolan Silkkiniityn viljelypalsta-alueen 45 palstaa ovat parhaillaan pois käytöstä alueen kunnostuksen takia.

– Kaikista suosituin paikka on Jousenkaari, jossa on 64 palstaa ja sinne on tällä hetkellä 67 jonossa, Pirjo Aalto kertoo.

Tunkua on Aallon mukaan myös muun muassa Kaitaan viljelypalsta-alueelle, jossa on 40 palstaa ja jonossa noin 30 henkilöä.

Jonoja kaupungin viljelypalstoille on yritetty purkaa tekemällä lisää palstoja. Esimerkiksi Kilossa sijaitsevalle Leppäsillan viljelypalsta-alueelle tehtiin Aallon mukaan tänä kesänä 20 uutta palstaa ja Tuomarilassa kunnostettiin kymmenen huonokuntoista palstaa.

Jonottajia tulee joka päivä lisää.

– Rastaalassa oli toistakymmentä palstaa, joita ei ollut koskaan vuokrattu. Ne olivat täysin metsittyneet ja ruohottuneet. Ne kaikki raivattiin ja palstoja uudistettiin, jotta saamme jonoja pienemmiksi, Aalto kertoo.

Kaupungin viljelypalstojen määrä kasvaa entisestään, kun Tapiolan Silkkiniityn viljelypalsta-alueen kunnostus valmistuu. Kunnostuksen myötä Silkkiniityn viljelypalstojen määrä kasvaa aiemmasta 45:stä yli 80 palstaan.

– Tarkoitus on, että viljelijät pääsevät sinne ensi keväänä. Niiden koko tulee olemaan 4 x 5 metriä, eli ne ovat 20-neliöisiä, Pirjo Aalto kertoo.

Kaupungin viljelypalstojen vuosivuokra on 48 euroa palstalta riippumatta palstan koosta. Aalto kertoo, että palstoista saatavat vuokratuotot eivät kata läheskään kaikkia niistä aiheutuvia kuluja. Kuluja tulee esimerkiksi palstalaisten käytössä olevasta kausivedestä, vesiputkien ja hanojen korjauksista sekä siivoamisesta.

– Tänä kesänähän meillä on ollut hirveästi kuluja alueiden siivoamisesta ja ylimääräisten roskien sekä kompostikasojen pois viemisestä, Aalto kertoo viitaten viljelypalstojen uusien sääntöjen tuomiin muutoksiin.

Kaupungin viljelypalstojen säännöt menivät tänä vuonna uusiksi. Nyt käynnissä on siirtymävuosi, jonka aikana viljelijöiden on muokattava palstat uusien sääntöjen mukaisiksi.

Uusien sääntöjen mukaan viljelypalstalle ei esimerkiksi saa rakentaa pysyviä rakenteita, kuten katoksia, terasseja tai kivimuureja. Palstoja valvomassa käynyt Aalto kertoo, että palstoilla on näkynyt esimerkiksi lavuaareja, valettuja betonilattioita sekä niiden ulkopuolelle tehtyjä keittiöitä.

– Olen lähettänyt viljelijöille kirjeitä, joihin olen laittanut määräpäivän, mihin mennessä palstan pitää olla siivottu.

Kaupunki on Aallon mukaan kuitenkin joutunut siivoamaan palstoilta jo purettuja rakennelmia, joita on paikoin koottu röykkiöiksi alueille.

Palstamaksuihin voi tulevaisuudessa olla luvassa muutoksia. Luonnonhoitoyksikön päällikkö Kati Tuura Espoon kaupungilta kertoo, että mahdollisten muutosten suunnittelu on vielä kesken ja lopullisesti niistä päättää tekninen lautakunta.

– Se asia ei ole vielä ajankohtainen ja niistä ilmoitellaan sitten viljelijöille, kun se alkaa olla ajankohtaista, Tuura sanoo.

Espoon kaupungin viljelypalstat

Palstoja on eri puolilla Espoota

Jousenkaari: 64 palstaa

Järvenperä: 24 palstaa

Kaitaa: 40 palstaa

Kauklahti: 110 palstaa

Koivu-Mankkaa: 94 palstaa

Latokaski: 115 palstaa

Leppäsilta: 125 palstaa

Rastaala B: 108 palstaa

Rastaala C: 89 palstaa

Finnoo A: 38 palstaa

Finnoo B: 64 palstaa

Finnoo C: 92 palstaa

Silkkiniitty: 45 palstaa*

Tuomarila: 156 palstaa

*Poissa käytöstä

Lähde: Espoon kaupungin verkkosivut

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut