Espoon matkailuhelmistä kolme nousi tänä kesänä suosikeiksi – "Espoolaisetkin löytäneet kotikaupunkinsa kohteet"

Matkailu: Espoon matkailukohteet ovat tavoittaneet uusia kävijöitä.

Monipuolinen kohdetarjonta on houkutellut kotimaanmatkailijoita Espooseen.

– Kävijöitä on riittänyt niin luonto- kuin elämyskohteissakin. Erityisesti merelliset kohteet ja Nuuksion seutu ovat houkutelleet erittäin hyvin, kertoo matkailujohtaja Miikka Valo Visit Espoosta.

Valon mukaan ulkoilusaaret, Pentalan saaristomuseo sekä elämyskohteista vesiurheilukeskus Laguuni ja sen uusi kelluva vesipuisto ovat olleet todella suosittuja koko kesän ajan. Espoon ravintolatarjonnasta matkailijat ovat löytäneet entisessä Fortumin tornissa Keilaniemessä sijaitsevan Lucy in the Skyn ja Hanasaressa sijaitsevan Platsin.

– Tuntuu siltä, että espoolaisetkin ovat löytäneet kotikaupunkinsa kohteet oikein mukavasti, Valo sanoo.

Ulkomailta on tullut vain satunnaisia vierailijoita. Ennen koronaa vapaa-ajan matkustajien lisäksi kansainväliset kongressit ovat tuoneet kaupungin hotelleihin tuhansia yöpyjiä joka kesä.

– Normiolosuhteissa alueen matkailutulosta yli puolet tulee kansainvälisestä kaupasta.

Heinäkuu oli Emmassa vilkkaampi kuin kolme edellistä kesää.

Espoossa iso osa ketjuhotelleista on ollut suljettuina elokuun alkuun asti. Avoinna olleet hotellit, kuten Hanasaari, ovat kuitenkin vetäneet hyvin kävijöitä.

Espoo on houkutellut matkailijoita olemalla mukana muun muassa valtakunnallisessa 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjassa, joka jatkuu loppuvuoteen saakka.

Etenkin perheet ovat löytäneet tiensä Näyttelykeskus Weegeelle.

Aulapalveluvastaava Tanja Knecktin havaintojen mukaan ulkomaalaisia turisteja on ollut aiempia vuosia vähemmän, mutta liikkeellä on ollut kotimaisia matkailijoita lähiseudulta ja etenkin isovanhempia lastenlasten kanssa. Myös Museokortin käyttäjiä on käynyt paljon.

– Kävijät ovat olleet iloisia siitä, että museoihin pääsee taas. Weegeellä on tilaa, ja turvavälit on pystytty pitämään hyvin.

Säätila heijastuu selvästi Weegeen kävijämääriin.

Museonjohtaja Pilvi Kalhama Espoon modernin taiteen museosta Emmasta iloitsee kesän kävijämääristä.

– Heinäkuu oli meillä vilkkaampi kuin kolme edellistä kesää. Kävijöitä oli noin 9 000.

–  Tacita Deanin näyttelyn viimeiset viikot saivat ihmiset liikkeelle, mutta Emmaan tullaan aina myös siksi, että täällä näkee paljon kerralla, Kalhama sanoo.

Myös elokuun ensimmäinen viikko oli Emmassa vilkas.

Saaristomuseo Pentalassa on meneillään kolmas kausi.

– Kävijöitä on riittänyt koronasta huolimatta ja elokuun yleisöopastuksissa on ollut hyvä määrä osallistujia. Kaikkein vanhinta asiakaskuntaa on tänä kesänä puuttunut, koordinaattori Ninni Finnberg kertoo.

Tähän mennessä Pentalassa on käynyt jo yli 18 000 ihmistä. Finnberg uskoo, että jos viikonloppuina on hyvä sää ja koululaisryhmien vierailut toteutuvat, aiempi noin 21 000 kävijän ennätys saattaa jopa rikkoutua.

Kausi jatkuu Pentalassa elokuun loppuun. Saaristovene liikennöi enää vain viikonloppuisin, mutta museoon pääsee omalla veneellä.

Markkinointipäällikkö Katja Määttä Suomen luontokeskus Haltiasta kertoo, että ihmiset alkoivat löytää tiensä Haltiaan heinäkuun puolivälissä. Kävijöitä on kuitenkin ollut puolet vähemmän kuin viime vuonna ja päällimmäisenä syynä on ollut korona. Elokuu näyttää jatkuvan samanlaisena.

– Ulkomaisten turistien puuttuminen vaikuttaa ja se, että kaikki suomalaiset matkailijat eivät uskalla käydä museoissa.

Toisaalta Museokortti-kävijöiden määrä on kasvanut tänä vuonna kokonaisuudessaan.

– Kesän vetonaula on ollut sekä sisä- että ulkotiloissa oleva liito-oravanäyttely.

Vesipuisto

Poikkeuksellinen kesä

Vesipuisto Serena avautui vasta vasta 30. kesäkuuta.

– Emme päässeet mukaan kesäkuun helleaaltoon ja sitten tuli kylmä heinäkuu, Puuharyhmä oyj:n varatoimitusjohtaja Petteri Järvenpää harmittelee.

Serenan kapasiteetti on rajoitettu tänä kesänä 2 000 kävijään päivässä, mutta siihen ei ole päästy kertaakaan.

Suurin muutos on Järvenpään mukaan ollut ulkomaalaisten kävijöiden puuttuminen lähes tyystin.

– Kotimaiset kävijät ovat pääkaupunkiseudulta ja 2–3 tunnin ajomatkan päässä Espoosta. Valitettavasti paikalliset eivät kovin hyvin tiedä, kuinka hieno kohde Serena on.

Serena kuuluu Aspro Parks -konserniin, jonka pääkonttori on Espanjassa Madridissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut