Naapurit valittivat koirien haukkumisesta – Kirkkonummen kunta vaatii edelleen kolme metriä korkeaa meluaitaa

Naapurit valittivat Veikkolassa sijaitsevan koirahoitolan melusta yli kolme vuotta sitten. Kuvituskuva. Arkisto/Agata Anttonen

Paavo Rantalainen

Vuonna 2017 aloitettu selvittely koirahoitolan meluhaitoista on lähtenyt uudelle kierrokselle, koska hallinto-oikeus määräsi Kirkkonummen kunnan käsittelemään asian uudelleen.

Veikkolan lähellä Kurkistossa yli 20 vuotta toimineen koirahoitolan melusta valitti 21 allekirjoittaa runsas kolme vuotta sitten. Naapureita häiritsi koirien haukunta ja hajuhaitoistakin mainittiin.

Kirkkonummen kunnan ympäristönsuojeluyksikkö tutki asiaa ja ehdotti kolme metriä korkean meluaidan rakentamista sekä koirien lukumäärän ja ulkoiluaikojen rajoitusta.

Näin Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunta päättikin ja koirahoitolalle annettiin määräys rakentaa aita sekä muita rajoituksia hoitolan toimintaan.

Toiminnan harjoittaja valitti kunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka palautti asian uudelleen kuntaan.

Oikeus myönsi, että hoitolasta aiheutuu haittoja, joita on syytä torjua. Oikeuden mielestä toiminnan harjoittajaa ei kuitenkaan kuultu tarpeeksi päätöksenteossa.

Hallinto-oikeus katsoi, että hoitolan harjoittajan olisi pitänyt saada kertoa aidan kustannuksista ja eri vaihtoehdoista meluntorjunnassa.

Kunnan ympäristöpäällikkö esittää edelleen kolme metriä korkean aidan rakentamista, ja sen olisi oltava valmis ensi juhannukseen mennessä.

Ulkoiluaitauksessa saisi esityksen mukaan olla kerrallaan enintään 12 koiraa, kuten edellisessäkin määräyksessä.

Lievennyksenä esityksessä on kuitenkin, että 20 koiraa voisi olla ulkona, jos sallituissa melurajoissa pysytään.

Ulkoilutusajat koirille on taukojen kanssa määritelty aamukahdeksan ja iltayhdeksän välille.

Koirahoitola on itse luvannut kunnalle, että meluaita on valmis ensi vuoden aikana ja sen rakentaminen on aloitettu.

Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee asiaa tiistaina 25. elokuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut