Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo alkaa pian purkaa terveysasemien jonoja palvelusetelillä, jolla pääsee yksityiselle lääkärille – "Koronatilanteen takia meillä on patoutunutta kysyntää"

Espoo alkaa syyskuusta lähtien purkaa terveysasemien jonoja palvelusetelillä, jolla pääsee yksityiselle lääkärille. Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta torstaina.

Palveluseteliin sisältyvät perusterveydenhuollon yleislääkärin vastaanotto sekä perustasoiset laboratorio- ja kuvantamispalvelut. Erikoislääkäripalveluja palveluseteli ei sisällä.

Palveluseteli voidaan myöntää espoolaiselle hoitoon pääsyn turvaamiseksi silloin, kun terveysasemien jonotilanne sitä edellyttää. Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn kertoo, että tällaista jonotilannetta ei ole määritelty tarkkaan.

– Toki meidän tavoitteemme on, että kiireettömään hoitoon pääsee viikossa. Koronatilanteen takia meillä on patoutunutta kysyntää, ja tällä hetkellä meillä pääsee käytännössä ehkä kuukaudessa vastaanotolle, Svahn sanoo.

Palvelusetelin saanut espoolainen voi valita yksityisen terveyspalveluyrityksen, joka täyttää kaupungin määrittelemät kriteerit. Palveluseteli myönnetään Espoon terveydenhuollon ammattilaisen tekemän hoidon tarpeen arvion perusteella.

– Ajatus palvelusetelissä on, että jos olisi jokin pieni asia, jonka voisi sujuvasti hoitaa muualla kuin meidän palveluissamme, niin silloin tämä voisi olla sopiva, Svahn sanoo.

Palvelusetelin käyttöön sopivia pieniä vaivoja voisivat Svahnin mukaan olla esimerkiksi jonkinlainen iho-oire tai tulehtuneen haavan tapainen vaiva.

Palveluseteliä on määrä kokeilla tulevana syksynä tuhannen lääkärikäynnin verran. Sama potilas voi Svahnin mukaan tarvittaessa saada useammankin palvelusetelin.

– Jos olisi vaikka jokin pieni käden haava, jota pitäisi kontrolloida, niin tarvittaessa voidaan myöntää vielä toinenkin, Svahn sanoo.

Potilas maksaa palvelusetelillä toteutetusta lääkärikäynnistä omavastuuosuuden, joka vastaa suuruudeltaan Espoon terveysasemilla perittäviä asiakasmaksuja. Espoon omilla terveysasemilla lääkärikäynti maksaa arkipäivisin 16,40 euroa käynniltä.

– Palvelusetelin käyttö on samanhintainen, Svahn sanoo.

Palvelusetelin käyttöönoton, käytön ja lääkärikäyntien arvioidaan Svahnin mukaan maksavan kaiken kaikkiaan noin 100 000 euroa.