Kahden koulun väistöstä syntyi uusi yhteistyö: Karamalmin kampuksella lukiolaiset pääsevät tutustumaan ammattikorkeakoulun opintoihin

Karamalmille on syntynyt uusi koulutuskeskittymä, kun sekä Leppävaaran lukio että yksi ammattikorkeakoulu Metropolian kampuksista ovat muuttaneet samaan paikkaan.

Huonokuntoisista rakennuksista Leppävaarasta lopulta samaan osoitteeseen Karaportti 2:een päätyneet oppilaitokset ovat käynnistämässä yhteistyötä, jonka puitteissa lukiolaiset voivat suorittaa lukio-opintojensa ohessa Metropolian tieto- ja viestintätekniikan alan ammattikorkeakouluopintoja, kuten Python- ja Java-ohjelmointia.

Jos ammattikorkeakouluopintoja tehneet lukiolaiset hakeutuvat myöhemmin opiskelemaan Metropoliaan tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmaan, tällaiset lukioaikaiset niin sanotut väyläopinnot luetaan heidän hyväkseen siten, että heillä on mahdollisuus suorittaa insinöörin ammattikorkeakoulututkinto nopeammin kuin ohjeellisessa neljässä vuodessa.

– Väyläopintoja suorittaneet opiskelijat saavat muun muassa hyväksiluettua puolet ensimmäisen vuoden opinnoista, kertoo osaamisaluepäällikkö Janne Salonen ammattikorkeakoulu Metropoliasta.

Ensimmäiset Leppävaaran lukion väyläopiskelijat ilmoittautuvat Salosen mukaan väyläopintoihin kevätlukukaudella 2021.

Lukiolaisille suunnatut ammattikorkeakouluopinnot ovat konkreettinen esimerkki tavasta, jolla toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä lisätään.

– Nyt siihen on konkreettisesti mahdollisuus, kun olemme samassa rakennuksessa ja jopa samassa rapussa, niin miksi emme lähtisi kokeilemaan ja katsomaan, saadaanko siitä nuorille hyötyä irti, sanoo Leppävaaran lukion rehtori Ismo-Olav Kjäldman.

Opintomahdollisuuksista ammattikorkeakoulun puolella on Kjäldmanin mukaan määrä tiedottaa Leppävaaran lukion opiskelijoille tarkemmin jo lähiaikoina.

– Tarkoitus on, että ensimmäiset tiedotteet opiskelijoille lähtevät jo lähiviikkoina. Jotta saamme siihen sitten opiskelijoita, niin sitä täytyy puhua auki ja kertoa heille, että tällainen mahdollisuus on olemassa, Kjäldman sanoo.

Vielä tässä vaiheessa on vaikea ennakoida sitä, kuinka moni lukion opiskelijoista lopulta tarttuu uudenlaiseen mahdollisuuteen.

– Jos me saamme muutaman opiskelijan alkuun tekemään ja heidän elämänuraansa eteenpäin, niin sekin on jo paljon, Kjäldman sanoo.

Koulutuskeskittymä

Leppävaarasta Karamalmille

Ammattikorkeakoulu Metropolian Leppävaaran kampuksen toiminnot ja noin 2 500 tieto- ja viestintätekniikan sekä tuotantotalouden opiskelijaa siirtyivät Karamalmille Karaportti 2:een asteittain viime vuoden elokuusta alkaen.

Ensimmäisen lukuvuoden ajan Metropolia toimi Karamalmilla väliaikaisissa väistötiloissa avokonttoriympäristössä. Muutostyöt varsinaisissa väistötiloissa valmistuivat tänä kesänä, ja elokuussa aloittaneet uudet opiskelijat ovat ottaneet tilat käyttöön ensimmäisinä.

Leppävaaran lukio puolestaan muutti Karaportti 2:een keväällä 2020.

Lukiolaiset olisivat päässeet uusiin tiloihin jo maalis-huhtikuussa, mutta koronatilanteen takia he olivat tuolloin etäopetuksessa.

Leppävaaran lukion opetus uusissa tiloissa alkoi siten vasta elokuussa. Leppävaaran lukiossa on 425 opiskelijaa.

Lähteet: Projektijohtaja Simo Hoikkala ammattikorkeakoulu Metropoliasta, Leppävaaran lukion rehtori Ismo-Olav Kjäldman sekä Metropolian tiedote

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut