Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ölstensin ampujaveljeksille syyte 13 murhan yrityksestä – Porvoon tapahtumista syytteet myös törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta ja panttivangin ottamisesta

Etelä-Suomen erikoissyyttäjät ovat nostaneet syytteen Porvoon Ölstensissä vuosi sitten poliiseja ampuneita miehiä kohtaan.

Vuonna 1989 syntynyttä Richard Nicholas Granholmia ja 1994 syntynyttä Raymond Johannes Granholmia syytetään 13 murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Murhan yrityksistä kaksi tapahtui Porvoossa, muut takaa-ajon yhteydessä Tampere–Ikaalinen välillä. Poliiseja kohti todennettuja laukauksia on kaikkiaan ammuttu parisen kymmentä. Poliisi ei ampunut aseella Porvoossa tai Pirkanmaalla tapahtumien yhteydessä.

Erikoissyyttäjä Jukka Haaviston mukaan törkeä ryöstö ja panttivangin ottaminen liittyvät Ölstensin öisiin tapahtumiin. Ne koskivat virka-aseen ottamista poliisimiehiltä ja poliisimiesten lyhytaikaista joutumista syytettyjen armoille.

Poliisin esitutkinnan mukaan Porvoon tapahtumia epäillään edeltäneen tiedustelua ja valmistelua sen suhteen, että poliisi saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana.

Hätäkeskukseen oli tullut puhelu tapahtumia edeltävänä päivänä 24.8. kello 21.35, jossa poliisia oli pyydetty Porvoon Epoon alueelle hiekkakuopalle väitetyn nuorisojoukon tappelun vuoksi. Partio ja ilmoittaja eivät koskaan kohdanneet. Esitutkinnan perusteella tällä puhelulla ja myöhemmin 25.8 kello 00.22 soitetulla hätäkeskuspuhelulla poliisin saamiseksi Ölstensiin on yhteys. Tätä kokonaisuutta on tutkittu epäiltynä törkeän ryöstön valmisteluna.

Poliisia pyydettiin päivää aiemmin Epooseen.

Väkivaltaisuudet alkoivat sunnuntain vastaisena yönä 25. elokuuta 2019, kun Granholmit saivat poliisipartion paikalle ja ampuivat teollisuusalueella kahta virantoimituksessa ollutta poliisia. Poliisimiehet saivat ampumavammoja.

Miehet pakenivat autolla Porvoosta, mutta heidän jäljilleen päästiin pian ja kiinniotto tapahtui illalla. Tampereelta Ikaalisiin jatkuneen takaa-ajon aikana miehet ampuivat useita laukauksia kohti poliisiautoja. Tilanteessa aiheutui vaaratilanteita myös ulkopuolisille tienkäyttäjille.

Syytettyjen isä vaikutti aikanaan Porvoossa ja miehet itsekin asuivat kaupungissa lyhyen aikaa nuoruudestaan. Veljesten kotikaupunki on kuitenkin ollut pitkään Tukholma.

Syytetyt eivät poliisin esitutkinnassa ottaneet kantaa rikosepäilyihin. Motiivista on esitetty paljon arvailuja, mutta esitutkinnassa ei tullut ilmi yhtään selkeää syytä miesten teolle. Poliisi totesi, ettei epäillyillä ole ollut kytkentää järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

Syyttäjät ovat toimittaneet haastehakemuksen Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen ja jutun pääkäsittely toimitetaan syyskuussa.

Uusimaa kertoi jo noin viikko sitten, että jutulle on varattu syyskuulle valmisteluistuntopäivä 1.9. ja neljä varsinaista istuntopäivää 7.–9. syyskuuta ja 14.9.

Yleisö tai media ei koronarajoituksista johtuen pääse Porvoon käräjäsaliin.