Länsi-Uudenmaan poliisi: 17-vuotiaiden kuljettajien ylinopeudet jo trendi – "Helpompia taipumaan kaverien paineen edessä. Eivät he yksinään ajele tällaisia nopeuksia"

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolissaan nuorten kuljettajien ylinopeuksista. Arkisto/Marko Happo

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolestunut 17–18-vuotiaiden kuljettajien piittaamattomasta käyttäytymisestä liikenteessä.

Viimeksi viikonloppuna Turun moottoritiellä 17-vuotias ajoi Lohjan kohdalla 188 kilometrin tuntinopeudella ja Vihdissä toinen 17-vuotias kaahasi peräti 217 kilometrin tuntinopeudella.

Sekä Lohjan että Vihdin tapauksissa kuljettajat olivat ns. poikkeuslupalaisia, ja autoissa oli myös kavereita.

Espoossa puolestaan 18-vuotias nuori mies ajoi perjantain ja lauantain yöllä yhden aikaan Turunväylällä 173 kilometriä tunnissa satasen rajoitusalueella.

– Ajokokemus ja kypsyys on nuorilla vähäistä, rutiini puuttuu ja lisäksi he ovat helpompia taipumaan kaverien paineen edessä. Eivät he yksinään ajele tällaisia nopeuksia, komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista toteaa.

Kantolan mukaan voidaan puhua jopa trendistä: vastaavia tapauksia nousee joka viikko esiin eri puolilla Suomea, vaikka poikkeusluvalla ajavien kuljettajien osuus on liikennevirrassa hyvin pieni.

Poikkeusluvalla ajokortin saamista helpotettiin kesällä 2018, ja komisario Kantolan mukaan poikkeusluvalla ajavia on nykyään jo tuhansia.

Ennen poikkeuslupaan vaadittiin erittäin painava syy, nykyään riittää muun muassa, että kouluun on vaikea päästä tai harrastaminen on haastavaa ilman ajokorttia.

Kantola muistuttaa, että nuoret kuljettajat ovat tutkitusti onnettomuusherkkiä: 18–21-vuotiaat ovat vakuutusyhtiöiden tilastojen perusteella yliedustettuina onnettomuuksissa.

– Ollaan nuoruuden huumassa, ollaan kuolemattomia, Kantola sanoo.

Poikkeusluvalla ajavien ajo-oikeutta kohdellaan samalla tavoin kuin muidenkin: kovista ylinopeuksista ajo-oikeus lähtee vähintään 4–6 kuukaudeksi, yli kahdensadan kilometrin tuntinopeuksista pidemmäksikin aikaa.

Kantola toteaa, että päiväsakot jäävät koululaisilla ja opiskelijoilla niin pieniksi, ettei niillä valitettavasti ole juurikaan pelotevaikutusta.

Kantola painottaa, että asenne liikenteeseen tarttuu lapsiin jo takapenkillä.

– Jos on takapenkillä oppinut, että pitää aina päästä muista ohi ja ajetaan ylinopeutta, on näitä asenteita aika vaikea kitkeä autokoulussa muutamassa tunnissa, Kantola herättelee.

Moottoritiellä tapahtuneissa törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa Lohja on Kantolan mukaan yliedustettuna. Hän arvioi syyksi, sen, että Espoon suunnalla on suurempi riski törmätä poliisiin ja toisaalta Lohjan seudulla liikenne on hiljaisempaa.

Kantolan mukaan rajuihin ylinopeuksiin syyllistyvissä henkilöissä on vain vähän niin sanottuja läpiajajia. Toisin sanoen suuri osa moottoritiellä Lohjan ja Vihdin alueella kaahaavista kuskeista on kotoisin lähiseuduilta.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut