Suvelalaisten vastarinta tehosi: Kaupunki lupaa maltillisempaa asuinrakentamista ostarin paikalle

Kaavoitus: Kaupunki lupaa maltillisempaa rakentamista ostarin paikalle.

Poikkeuksellisen runsas ja kiukkuinen palaute Suvelan asukkailta on saanut Espoon kaupunkisuunnittelijat toisiin ajatuksiin alueen suunnittelussa.

Sokinsuontien varrella sijaitsevan pienen ostoskeskuksen ja palvelukeskus Suviksen tilalle oli määrä nousta useita jopa 8-kerroksisia kerrostaloja. Massiivinen kerrostalorivistö olisi noussut aivan pientalojen viereen ja tuonut huomattavasti lisää asukkaita ja liikennettä Sokinsuontielle ja Sokinsuonkujalle.

Nyt kaupunkisuunnittelukeskus on valmis miettimään suunnitelmia uusiksi ja kuulemaan asukkaiden näkemyksiä.

– Asukasmielipiteitä tuli todella paljon ja joukossa oli ankaraakin kritiikkiä. Ja myönnän itsekin, että suunnitelmat olivat varsin massiivisia, toteaa Vanhan Espoon ja Kauklahden aluearkkitehti Outi Reitmaa.

Reitmaa kertoo, että alkuperäiset suunnitelmat on nyt unohdettu ja ennen kuin uusia suunnitelmia lähdetään valmistelemaan, halutaan kuulla asukkaiden näkemyksiä.

Täydennysrakentamisesta ei kuitenkaan ole luovuttu. Kaupungin tavoitteena on saada lisää asuntoja, varsinkin raiteiden lähelle.

Palveluja on jo nyt vähennetty tai viety Espoon keskukseen.

– Paikalle on edelleen tulossa asuinkerrostaloja, mutta vähemmän ja matalampia kuin alkuperäisessä suunnitelmassa ja pientalot paremmin huomioiden. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pientalojen puolella rakennukset olisivat matalampia ja Kirstin koulun puolella korkeampia, Reitmaa sanoo.

Ostoskeskus ja palvelukeskus Suvis on edelleen tarkoitus purkaa. Suunnittelualueelle on kuitenkin edelleen tulossa palveluja.

– Palveluja pyritään saamaan kaavaan realistinen määrä. Päivittäisruokakaupalle tulisi ainakin tilaa. Päiväkotikin voisi olla mahdollinen, jos siihen saataisiin yksityinen toimija. Missään tapauksessa tarkoitus ei ole, että paikalle tulisi pelkästään asuntoja.

Ylimääräinen asukastilaisuus ja suunnittelukierros on Reitmaan mukaan poikkeuksellista kaavoituksessa.

– Asukasvastustuksen määrä oli tässä poikkeuksellista. Asukkaat olivat myös oikeaan aikaan prosessia liikkeellä, kun suunnittelu oli vasta alkuvaiheessa. Heidän hätänsä on nyt kuultu, ja haluamme näyttää kasvomme ja yrittää löytää yhteisen ymmärryksen alueen suunnittelussa.

Suvelan asukkaista moni on sitä mieltä, että kerrostaloja ei suunnittelualueelle kaivata lainkaan.

–  Moni toivoo, että alue säilyisi tällaisenaan ja ostarin ja Suviksen rakennukset remontoitaisiin. Palveluja halutaan lisää. Kerrostaloja sen sijaan ei haluta, ei edes matalampia, kertoo Heidi Haapiainen, yksi Parempi Suvela -Facebook-ryhmän ylläpitäjistä.

Ryhmä perustettiin ensimmäisen kaavasta pidetyn asukastilaisuuden jälkeen viime syksynä. Jäsenet ovat sen jälkeen seuranneet tilannetta ja kokoontuneet välillä yhteen asian tiimoilta.

– Ryhmän kanta on suurimmaksi osaksi se, että kahta kerrosta ei ylitettäisi, eli alueelle tulisi lähinnä rivitaloja, Haapiainen toteaa.

Yli kymmenen vuotta Suvelassa asunut Haapiainen huomauttaa, että ostarin läheisyydessä on nytkin pitkälti pientaloja, eli matalaa rakentamista. Lapsiperheen äitinä hän on huolissaan myös Suvelan palveluista.

– Palveluja on jo nyt vähennetty tai viety Espoon keskukseen, vaikka asukkaita on tullut ja tulee lisää. Ostarin kaupoissa on jatkuvasti vilkasta ja Suviksen parkkipaikka täyttyy iltaisin. Päiväkoti on ääriään myöten täynnä, samoin bussit, joiden varassa täällä ollaan. Esimerkiksi matkakorttia ei saa enää ladattua täällä, hän luettelee esimerkkejä.

– Moni on huolissaan siitä, että uudessa kaavassa ei ole tarpeeksi palveluja.

Vaikuta suunnitelmiin nyt

Asukastilaisuus

Sokinsuonkujan asemakaavan muutoksesta keskustellaan torstaina 3. syyskuuta kello 17.30 alkaen Kirstin koululla, Kirstintie 11.

Asukastilaisuus toteutetaan koronatilanteesta johtuen kaavakävelynä, jolloin ollaan ulkona.

Kooste tilaisuudesta viedään sen jälkeen hankkeen verkkosivuille.

Jos tilaisuus joudutaan nyt koronatilanteen vuoksi perumaan, se pidetään myöhempänä ajankohtana.

Hankesivut löytyvät Espoon kaupungin verkkosivuilta www.espoo.fi > Asuminen ja ympäristö > Kaavoitus > Asemakaava > Asemakaavoituskohteet > Vanha-Espoo > Sokinsuonkuja, 611520.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut