Oppilaita ei saa pakottaa laulamaan virsiä, korostaa apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.
Pölönen antoi ratkaisuja kanteluista, joissa oli kyse uskonnonvapauden toteutumisesta perusopetuksen musiikkipainotteisten luokkien opetuksessa. Hän käsitteli myös lasten oman uskonnonvapauden toteutumista kouluissa.
Kantelijan mielestä opetuksessa käytetty hengellinen musiikki ja esiintymiset kirkossa järjestettävissä tilaisuuksissa loukkaavat uskonnonvapautta.
Kantelussa oli kyse myös rippikouluinfon järjestämisestä koulun välitunnilla.
Toinen kantelu koski yhteistyösopimusta seurakunnan kanssa ja kolmas seurakunnan järjestämää tapahtumapäivää alakoulussa.
Kaikki kantelut olivat Uskonnottomat Suomessa ry:n vireille panemia.
Musiikkiluokkien tapauksissa Pölönen päätyi niin kutsuttuun ohjaavaan käsitykseen. Koulujen tai kaupunkien menettelyä ei pidetty lainvastaisena, mutta Pölönen korosti, että oppilaita ei saa pakottaa laulamaan virsiä.
Koulujen ja seurakuntien väliseen yhteistyösopimukseen liittyvä kohta, jolla nimenomaisesti ohitettiin lasten oma mielipide, oli myös ongelmallinen.
Tapahtumapäivän järjestelyissä virhe tapahtui jo siinä, että oli epäselvää, oliko kyseessä evankelisluterilaisen uskonnon opetuksesta vai uskonnollisesta tilaisuudesta.
Pölönen kehotti myös edelleen kehittämään tiedottamiseen liittyviä käytänteitä ja kodin ja koulun välistä yhteistyötä perus- ja ihmisoikeutena turvatun uskonnon ja omantunnon vapauden toteutumisen edistämiseksi kouluissa.
Uskonnonvapauden toteutuminen musiikkiluokkien opetuksessa ja esityksissä olivat ensimmäistä kertaa oikeusasiamiehen arvioitavana. Apulaisoikeusasiamies käsitteli ensimmäistä kertaa myös lasten oman uskonnonvapauden toteutumista kouluissa.