Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoosta ja Lauttasaaresta kerätään jälleen punkkeja tutkimukseen – 800 punkkia jo tutkittu

Espoosta ja Lauttasaaresta löytyneitä punkkeja voi jälleen viedä tutkimukseen, jossa kartoitetaan muun muassa punkkien kantamien tautien yleisyyttä.

Helsingin yliopiston virologian osaston ja Saaristolääkärien tutkimus alkoi vuonna 2016 ja saa nyt jatkoa.

Syyskuun 1. päivänä uudelleen käynnistyvässä tutkimuksessa on tavoitteena saada mahdollisimman suuri määrä punkkeja tutkittavaksi Espoosta ja Lauttasaaresta.

Tutkimuksessa analysoidaan punkkien kantamien tautien yleisyyttä Espoossa ja Lauttasaaressa, sekä tautien yleisyydessä viimeisen neljän vuoden aikana mahdollisesti tapahtuneita muutoksia.

Tutkimuksessa on tähän mennessä selvitetty noin 800 kansalaisten keräämästä punkista muun muassa niiden laji sekä borreliabakteerin kantajuus. Punkit oli saatu kansalaiskeräyksessä vuosina 2016–2017.

Selvityksessä löytyi yleisimmän punkin lisäksi myös taigapunkkeja. Lisäksi pieni osa punkeista kantoi uudempaa borrelialajia, joka aiheuttaa kuumetautia. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla.

Lue myös:

Hirvieläinten kannan kasvu lisää punkkien määrää – "Rakastavat kauriita ja peuroja"

Kesän piinaava muisto Espoon saaristosta: Borrelioosi äidillä ja 9-vuotiaalla, 6-vuotiaallakin epäillään

Aivotulehdus tuli Espoon saaristoon – punkkien levittämää tautia todettu kolmella saarella