Espoo kunnostaa skeittipaikkoja, mutta pienille lapsille sopiva Kilonpuiston paikka aiotaan poistaa – "Kyllä se sitten suru on, jos tämä lähtee"

Perheet: Espoo aikoo poistaa lapsille sopivan skeittipaikan Kilonpuistosta.

Viljamarja Nuosmaa, 6, käy Kilonpuiston skeittipaikalla potkulautailemassa. – Kyllä se sitten suru on, jos tämä lähtee tästä, sanoo äiti Mesimarja Nuosmaa. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Vauhtia riittää, kun 6-vuotias kilolainen Viljamarja Nuosmaa kiitää potkulaudallaan pitkin aaltoilevaa asfalttia. Hän käy Kilonpuiston skeittipaikalla potkulautailemassa ainakin viikoittain.

Viljamarja Nuosmaan äiti Mesimarja Nuosmaa kehuu Kilonpuiston skeittipaikkaa siitä, että aaltomainen muodostelma ja sen vieressä oleva tasainen asfalttikenttä sopivat myös perheen pienimmille.

– Täällä on pienen ihmisen hyvä harjoitella, Mesimarja Nuosmaa sanoo.

Potkulautailu Kilonpuiston skeittipaikalla on kuitenkin loppumassa, sillä Espoon kaupunki aikoo lähivuosina poistaa skeittipaikan käytöstä ja maisemoida sen. Vuonna 2018 päivitetyn Espoon skeittipaikkaohjelman ja palveluverkkotarkastelun mukaan Kilonpuiston skeittipaikka ei nykyisellään palvele skeittaajia, sillä se on kehnossa kunnossa.

Viheraluepäällikkö Leena Ihalainen Espoon kaupungilta kertoo, että aaltomaista muotoa ei voida säilyttää, sillä sen myötä paikan kunnossapidon katsottaisiin yhä olevan kaupungin vastuulla. Jotta paikkaa taas voisi turvallisesti käyttää, se vaatisi kunnostusta – siis myös rahaa.

– Hoidettava pinta-ala kasvaa, mutta määrärahat eivät kasva samassa suhteessa. Siksi olemme joutuneet tekemään strategisia linjauksia, mistä hoitotoimenpiteitä voidaan keventää niin, että palveluverkostomme säilyy, Ihalainen sanoo.

Täällä on pienen ihmisen hyvä harjoitella.

Ihalainen huomauttaa, että Kilonpuiston skeittipaikan lähistöllä sijaitsevat Säterinniityn skeittipaikka ja Leppävaaran skeittipuisto.

Säterinniityn skeittipaikka ja Leppävaaran skeittipuisto eivät Mesimarja Nuosmaan mukaan kuitenkaan sovellu pienille potkulautailijoille: Säterinniityn skeittipaikalla ei ole aaltojen tai ramppien tapaisia muotoja, joihin pieni pääsisi potkulaudalla. Leppävaaran skeittipuisto taas on usein ruuhkainen.

– Sinne on 6-vuotiaalla tytöllä ollut hyvin harvoin asiaa, ja se on häntä harmittanut, Nuosmaa kertoo.

Ruuhkien lisäksi Leppävaaran skeittipuistossa on kirjoittamattomia sääntöjä, jotka siellä lautailevan tulisi hallita. Skeittipuistossa on kesän aikana sattunut vaaratilanteita ja yhteentörmäyksiä, kun puiston tapoja tuntemattomat pienet lapset ovat päässeet risteilemään heitä isompien skeittaajien ja temppupotkulautailijoiden joukkoon.

– Siellä oli kauheasti sellaista, josta pystyi hyppäämään. Mutta en halua hypätä, Viljamarja Nuosmaa kuvailee kokemuksiaan Leppävaaran skeittipuistosta.

Viheraluepäällikkö Leena Ihalainen sanoo, että Leppävaaran skeittipuiston ruuhkaisuus on valitettavaa.

– Toisaalta ollaan ihan tyytyväisiä, että siellä on käyttäjiä ja verorahat eivät ole siinä mielessä menneet hukkaan. Sopu tilaa antaa, Ihalainen sanoo.

Espoo on toisaalta myös aikeissa kunnostaa joitakin skeittipaikkoja sekä rakentaa niitä lisää tulevina vuosina.

Ihalaisen mukaan ainakin Matinkylän urheilupuiston skeittipaikkaa ollaan kunnostamassa. Järvenperään Karamzininpuistoon taas on valmistunut skeittipaikka tänä kesänä, minkä lisäksi skeittipaikkoja on vuoteen 2024 asti ulottuvan Espoon skeittipaikkaohjelman ja palveluverkkotarkastelun mukaan tarkoitus rakentaa muun muassa Finnooseen, Latokaskenniittyyn ja Tapiolan urheilupuistoon.

Myös Niipperin, Perusmäen tai Viiskorven alueelta pohjoisemmasta Espoosta on jossakin vaiheessa tarkoitus etsiä sopiva kohta skeittipaikalle.

– Asukasmäärät Espoossa kasvavat koko ajan. Pyrimme kehittämään palveluverkkoa myöskin siltä kannalta. Mielestäni olemme saaneet aika kivasti skeittipaikkoja syntymään Espooseen, Ihalainen sanoo.

Lue lisää:

Skeittipuistossa säntäilevät pikkulapset aiheuttavat vaaratilanteita Leppävaarassa – törmäyksiä viikoittain

Harrastaminen

Espoon skeittipaikkoja

Espoon skeittihalli Tuulimäen väestösuojassa

Espoonlahden urheilupuiston skeittipaikka

Karamzininpuiston skeittipaikka

Kilonpuiston skeittipaikka

Kirkkojärven skeittipaikka

Leppävaaran skeittipuisto

Matinkylän urheilupuiston skeittipaikka

Metsämaan skeittipaikka

Niittykummun skeittipaikka

Olarin/Suurpellon skeittipuisto

Pisanpuiston skeittipaikka

Säterinniityn skeittipaikka

Lähteet: Espoon skeittipaikkaohjelma 2014–2024 ja palveluverkkotarkastelu, viheraluepäällikkö Leena Ihalainen ja ympäristösuunnittelija Heli Enberg, Espoon kaupunki

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut