Espoo yrittää taltuttaa terveysasemien puhelinruuhkia ostopalveluilla ja lisäresursseilla – jatkossa soittoajat laajenevat myös viikonlopuille

Hoito: Espoo purkaa puhelinpalveluiden ruuhkia lisäämällä resursseja.

Espoo aikoo pidentää koronalinjan ja terveysasemiensa puhelinpalvelun aukioloaikaa.

Tavoitteena on Espoon terveyspalvelujen johtajan Sanna Svahnin mukaan se, että terveysasemien puhelinpalvelu ja koronalinja olisivat pian auki myös viikonloppuisin. Nykyisin molemmat palvelut ovat auki maanantaista perjantaihin kello 7–18.

– Ei ainakaan tällä viikolla, mutta toivottavasti jo ensi viikolla, Svahn kommentoi muutoksen aikataulua.

Espoon terveysasemien puhelinpalvelussa ja koronalinjalla on ollut viime aikoina ruuhkaista. Ruuhkien helpottamiseksi puhelinpalveluihin on Svahnin mukaan lisätty resursseja sekä ostamalla palveluita että siirtämällä kaupungin omaa väkeä hoitamaan palvelua.

Lisäksi puheluruuhkia on purettu ja puretaan yhä hoitamalla takaisinsoittoja myös viikonloppuisin.

– Tällä hetkellä se on mennyt niin, että kaikki koronapuhelut on saatu soitettua maanantaiaamuun mennessä. Tänäkin viikonloppuna tulee olemaan henkilöstöä soittamassa puheluita. Niitä tulee nyt vain niin paljon, että emme pysty viikon aikana kaikkiin soittamaan, Svahn kertoi keskiviikkona.

Tänäkin viikonloppuna tulee olemaan henkilöstöä soittamassa puheluita.

Tällä haavaa koronapuheluita tulee Svahnin mukaan päivittäin noin 800–1 000 ja ajanvaraus- sekä muita asioita koskevia puheluita noin 1 500.

Puhelumäärä on nyt huomattavasti suurempi kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Espoon kaupunki tiedotti torstaina, että takaisinsoittopalvelussa on kahden päivän viive.

Helpotusta puheluruuhkiin toivotaan myös syyskuun alussa käyttöön tulevista sähköisistä palveluista, joiden kautta koronatestiin on määrä päästä soittamatta.

Terveysasemien puhelinpalvelussa on kesällä ollut ruuhkaa myös Vantaalla, joka alkaa uudistaa terveysasemien keskitettyä puhelinpalvelua. Vantaan Sanomien mukaan takaisinsoittopalvelu ei ole ollut viime aikojen ruuhkien takia käytössä, joten ainoa keino saada yhteys on ollut jonottaa puhelimessa jopa tuntien ajan.

Puhelinpalvelua ei Vantaan Sanomien mukaan ole saatu toimivaksi korona-ajan ulkopuolellakaan. Vantaa aikookin palata osittain vanhaan malliin, jolloin terveysneuvontaa ja palveluihin ohjaamista tehtiin asiakkaan omalla terveysasemalla.

Espoon terveyspalvelujen johtaja Svahn kertoo, että Espoo ei ole aikeissa luopua terveysasemien yhteisestä puhelinpalvelusta. Hänen mukaansa yhteen numeroon mentiin aikanaan kuntalaisten toiveesta, sillä moni piti palveluita pirstaleisina – eri paikkoihin kun saattoi saada yhteyden eri aikoina.

– Se ei ollut nykyaikaa, että asiakas etsii slotin, milloin voi soittaa, Svahn sanoo.

Lisäksi yhteinen puhelinpalvelu auttaa Svahnin mukaan varmistamaan sen, että terveysasemien asiakkaita kohdellaan yhdenvertaisesti eri puolilla Espoota.

Espoo siirtyi terveysasemillaan yhteiseen neuvonta- ja ajanvarausnumeroon vuoden 2018 alussa. Sitä ennen asemilla oli ollut omat numeronsa.

Lue myös:

Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Takaisinsoittoa odottaneita puheluita nollattu

Puhelinpalvelut

Eri numerot

Espoon kaupunki toivoo soittamaan kiireettömissä asioissa myöhemmin, jos mahdollista.

Kiireellisissä muissa kuin korona-asioissa Espoon terveysasemien ajanvarausnumero 09 816 34500 toimii arkisin kello 7–18. Kuulovammaisten tekstiviestipalvelu toimii numerossa 040 639 3945.

Koronalinja numerossa 09 816 34600 toimii niin ikään maanantaista perjantaihin kello 7–18.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut