Taiteilijuus on Pasi Hyökille elämäntapa

Poikkeusolot kirkastivat, mikä on yhdessä laulamisen merkitys. Pasi Hyökin johtama Tapiolan kuoro harjoittelee taustalla näkyvän Tapiolan koulun ja lukion tiloissa. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Jos Pasi Hyökki ei olisi kuoronjohtaja, hän voisi olla biologi. Pyrkiminen Sibelius Akatemiaan lukion jälkeen oli hänelle kuitenkin itsestään selvää. Hän suunnitteli lähtevänsä musiikkiopintojen ohella opiskelemaan biologiaa. Toisin kävi. Musiikki imaisi hänet täysin mukaansa, kun hän alkoi kuoronjohtajana saada keikkoja, joista sai rahaakin.

– Se, että opiskelee musiikkia, ei vielä takaa mitään. Kenttä valitsee ja työllistää jos on työllistääkseen. Samaa tapahtuu muilla taiteen aloilla, Pasi Hyökki sanoo.

Tapiolan kuoron taiteellinen johtaja, Ylioppilaskunnan Laulajien johtaja ja Emo Ensemblen perustaja Pasi Hyökki on suomalaisen kuoromaailman kiintotähti. Kaikki alkoi Tapiolan kuorosta, jossa hän lauloi 9-vuotiaasta 16-vuotiaaksi.

– Se oli uran kannalta merkittävä vanhempieni tekemä ratkaisu. Olen 9-vuotiaasta asti ollut päivittäin tekemisissä kuoromusiikin kanssa.

Vaikka pyrkijöitä Tapiolan kuoroon oli tänä vuonna koronan takia hieman tavanomaista vähemmän ja konsertteja sekä festivaalimatka Taiwaniin jouduttiin peruuttamaan, on meininki ollut hyvä.

Kuoron vahvuus on ollut yli 70 laulajaa, ja esikuorot sekä kuorokerhot kasvattavat jatkuvasti uusia kuorolaisia.

Tapiola Sinfoniettan kylkeen voisi muodostaa pienen ammattilaulajien kuoron.

– Keväällä harjoittelimme zoomin avulla, mutta varsinainen kuorolaulu on mahdotonta olematta fyysisesti paikalla. Kun alkukesästä pääsimme harjoittelemaan yhdessä ulkona, kaikki olivat täysillä mukana, koska he olivat kaivanneet harjoituksia.

Aikuisille laulajille kuoro on aivojen tuuletuspaikka. Kuorolaulu antaa henkistä pääomaa ja sosiaalisia suhteita.

– Kuoronjohtaja haluaa tulosta ja makeita taide-elämyksiä, mutta poikkeusolot kirkastivat sen, kuinka paljon kokoontuminen antaa kuorolaisille voimaa arkielämään ja jaksamiseen. Kuorolaiset lähtevät mukaan hankaliinkin asioihin, kun se tuntuu palkitsevalta. Kuorolaisia pitää motivoida, jotta he käyttävät kilpailtua vapaa-aikaansa laulamiseen. Päämäärät motivoivat toki itseänikin.

Pasi Hyökki on pitkään haaveillut siitä, että Suomeen saataisiin ammattikuoroja.

Tällä hetkellä Suomen kansallisoopperan kuoro on maan ainoa päätoiminen ammattikuoro.

Hyökki on jo vuosia sitten sanonut, että kuoroammattilaisia valmistuu vain laulamalla joka päivä. Käytännössä kuoronjohtajat ovat ammattilaisia, mutta kuorolaiset laulavat päivätyönsä ohella. Se tekee haastavien teosten harjoittelemisesta raskasta.

– Suomeen on luotu ammattiorkesterien verkosto ja sen ansiosta meillä on syntynyt lukuisia kapellimestaritähtiä. Orkesterin rinnalla pitäisi olla ammattimaisia a cappella -kuoroja.

Ammattilaiskuoron kasvattaminen olisi Pasi Hyökin mielestä Espoolle uraauurtava mahdollisuus.

– Tapiola Sinfoniettan kylkeen voisi muodostaa pienen ammattilaulajien kuoron, joka pystyy toteuttamaan kunnianhimoisia kokonaisuuksia.

Vaikeina aikoina kulttuuri on usein se, johon menojen leikkaukset kohdistuvat ensimmäisinä.

– Toivottavasti tämä tilanne myös avaa silmiä ja saa ihmiset huomaamaan, kuinka tärkeitä näennäisesti turhat kulttuurihömpötykset ovat.

Pasi Hyökki uskoo, että ihmiset palaavat sankoin joukoin kulttuuriharrastuksiin. Hän itse kävi kesällä konsertissa kirkossa, joka turvavälit huomioon otettuina oli aivan täynnä.

Iso tulevaisuuteen liittyvä kysymys on, miten matkustaminen muuttuu ja milloin kuorot pääsevät taas isoille festivaaleille.

– Jos matkustaa ei voi, kuoro voi näkyä ja kuulua virtuaalisesti. Konsertin pystyy jakamaan kansainvälisesti ja isommalle yleisölle. Tulevaisuudessa erilaiset esitysmuodot täydentävät toisiaan.

Luonto on Pasi Hyökille rakas harrastus ja hän irtautuu musiikista viettäen perheen kanssa aikaa mökkeilemällä Saimaalla luonnonsuojelualueella.

– Aivot palautuvat ja saavat muuta puuhaa, kun esimerkiksi rakennan laituria.

– Kun on aikaa, seuraan ja kuuntelen muita muusikoita, koska se inspiroi omaa tekemistä. Yritän hankkia vaikutteita laajemminkin niin arkkitehtuurista kuin elokuvistakin.

Syyskuun alkuun suunniteltu Pasi Hyökin 50-vuotisjuhlakonsertti siirtyy vuodella. Tässä tilanteessa Tapiolasalin lavalle ei voi ottaa 150 laulajaa.

Sekä Tapiolan kuoro että YL alkavat valmistautua jo jouluun.

– Toivon, että joulukonsertit voidaan järjestää turvavälit pitäen. Yritämme pitää traditioita yllä, koska se tuo iloa ihmisille ja itselle. Nyt jännitämme sitä, pääseekö YL konsertoimaan Japaniin tammikuussa.

Pasi Hyökki

Monessa mukana

Kuoronjohtaja ja sopranista Pasi Hyökki täyttää 50 vuotta 29. elokuuta.

Hän on työskennellyt Tapiolan kuoron taiteellisena johtajana vuodesta 2008.

Vuonna 2010 Pasi Hyökki kutsuttiin Ylioppilaskunnan Laulajien johtajaksi.

Pasi Hyökki perusti EMO Ensemblen vuonna 2000. Kuoron ohjelmisto on monipuolinen, kansaesityksistä kuubalaisiin rytmeihin.

Pasi Hyökki on muun muassa valittu parhaaksi kuoronjohtajaksi Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa 1997 ja In…Canto sul Garda -festivaaleilla Italiassa 2001.

Klemetti-palkinto hänelle myönnettiin 2014.

Hän on perustanut myös lauluyhtye Tallan, joka ei tällä hetkellä toimi aktiivisesti.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut