Koronavilkku-sovellus julkistetaan tänään

Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua ja vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen. Arkisto / Sami Saarenpää
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Koronavilkku-sovellus julkistetaan 31. elokuuta App Storessa ja Google Play -kaupassa. Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua ja vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä, kerrotaan THL:n nettisivuilla. THL:n tuottaman sovelluksen kehittämistyöhön ovat osallistuneet THL:n lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä SoteDigi Oy. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Solita Oy.

Koronavilkun avulla altistuneet – myös ne, joita sairastuneet eivät tunne – pystytään tavoittamaan nopeammin ja kattavammin. Sovelluksen käyttäjä voi sen avulla saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan koronavirukselle sekä tietoa siitä, miten hänen tulisi toimia.

Lisäksi sovelluksen käyttäjä voi anonyymisti ilmoittaa omasta tartunnastaan muille ja siten auttaa tartuntaketjujen katkaisemisessa. Sovelluksen käyttäjä, joka on saanut ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, voi pyytää yhteydenottoa terveydenhuollolta tai ottaa itse yhteyttä terveydenhuoltoon.

Sovelluksessa yksityisyys on vahvasti suojattu. Koronavilkku ei tallenna nimeä, syntymäaikaa tai yhteystietoja. Se ei pysty selvittämään käyttäjän tai hänen tapaamiensa ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei kerää sijaintitietoja, THL:n nettisivuilla kerrotaan.

Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut Koronavilkku-sovelluksen THL:n pyynnöstä. Keskus arvioi sovelluksen taustajärjestelmän toteutuksen turvallisuuden sekä siihen liittyvien prosessien riittävyyden. Arvioinnin mukaan Koronavilkussa ei havaittu puutteita, jotka aiheuttaisivat olennaisia tietoturvaan tai käyttäjän seurantaan liittyviä riskejä, kerrotaan tiedotteessa. Lisäksi sovelluksen toteutuksessa on arvioinnin mukaan huomioitu suojautuminen useita yleisiä riskejä vastaan.

Muutamia pieniä taustajärjestelmäyhteyksiin liittyviä puutteita havaittiin, sovellustoimittaja eli ohjelmistoyhtiö Solita on ne tiedotteen mukaan jo korjannut.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut