Joukkoliikenne: HSL:n talous on kärsinyt koronan seurauksena.
Espoo on valmis korottamaan Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n joukkoliikenteen lippujen hintoja. Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina lukemin 5–4 päättyneen äänestyksen jälkeen, että Espoo kannattaa lippujen hinnan korottamista viidellä prosentilla.
Konsernijaoston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.) vastusti korotusesitystä yhdessä kahden vihreän sekä yhden kokoomuksen edustajan kanssa.
– Nyt on väärä aika korottaa lippujen hintoja. Pitäisi ihan rauhassa katsoa, miten kokonaistilanne muotoutuu ja miten syksy tulee menemään, Guzenina kommentoi äänestyspäätöstä.
Guzenina huomauttaa, että hallitukselta on tulossa joukkoliikenteelle tarkoitettua koronatukirahaa. Sadan miljoonan suuruisesta tuesta HSL:lle tuleva osuus pienentäisi osaltaan kuluvan vuoden alijäämää.
– Siihenkin nähden näkisin, että lippujen hintojen korotus tässä tilanteessa ei ole viisasta, Guzenina sanoo.
Lippujen hintojen korotuksen puolesta konsernijaostossa äänesti kolme kokoomuksen sekä yksi RKP:n ja yksi kristillisdemokraattien edustaja. Korotusta puoltanut kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos perustelee kantaansa sillä, että niin HSL:n kuin kaupunginkin talous ovat kehnossa tilanteessa koronan takia.
Nyt on väärä aika korottaa lippujen hintoja.
– Ne alijäämät, joita HSL tekee, voidaan melkeinpä asettaa rinnakkain sen kanssa, onko järkevämpää korottaa kunnallisveroa vai lippujen hintoja. Nähdäksemme tässä tilanteessa tulisi kaikin keinoin pyrkiä välttämään työn verotuksen kiristäminen, jolloin käyttäjä maksaa -periaate toteutuisi, Vuornos sanoo.
– Tämä on hyvin hankala tilanne. Kukaan tuskin lähtökohtaisesti haluaa korottaa lippujen hintoja, mutta koronan vaikutukset HSL:ään ovat olleet todella massiiviset, Vuornos lisää.
Konsernijaosto antoi maanantaina lausunnon HSL:lle sen alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2021–2023. HSL tiedusteli Espoolta myös näkemystä hyväksyttävästä subventiotasosta.
Espoo päätyi konsernijaoston äänestyksen jälkeen lausumaan, että lippujen hintojen korotuksen lisäksi HSL:n on tarkistettava toimintamenojen kustannusrakennetta siten, että omistajakuntien subventioaste saadaan mahdollisimman nopeasti palautettua 50 prosenttiin.
– Tässä tilanteessa se aiheuttaisi paineita lippujen hintojen korotukselle, jos kaupungin subventioaste laskisi 50 prosenttiin. Toisaalta se vaikuttaisi siihen, että linjoja karsittaisiin, kertoo kohdan poistamista lausunnosta esittänyt Maria Guzenina.
Poistoesitys hävisi äänin 5–3.
– Näemme järkevänä, että perussopimuksen mukainen jako on jatkossakin voimassa. Se on hyvä periaate joukkoliikenteen järjestämiselle, että puolet hoituu asiakasmaksuilla ja puolet kaupungin tukemana, sanoo lausuman puolesta äänestänyt Henrik Vuornos.
Lisäksi jaosto päätti, että Espoo ei kannata HSL:n ehdotusta siitä, että lastenvaunujen kanssa kulkevan olisi jatkossa hankittava matkalippu. Sen sijaan Espoo kannattaa HSL:n esittämää tarkastusmaksun korotusta 80 eurosta 100 euroon.
Lisäksi konsernijaosto päätti Espoon edellyttävän, että HSL laatii toteutusaikataulun sisältävän suunnitelman Kehä III:n sisäisen Espoon siirtämisestä AB-vyöhykkeeseen ja käynnistää konkreettiset toimet Kehä III:n ulkopuolisen Espoon C-vyöhykkeen asiakastyytyväisyyden parantamiseksi.