Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntoja Espoossa loppuviikolta vain viisi – perusturvajohtaja toivoo, etteivät ylioppilasjuhlat heijastu lähiviikkojen tartuntamääriin

Koronatestaus: Espoon perusturvajohtajan Juha Metson mukaan koronatestaus on nopeutunut alkupäästä. Tuloksen saanti kestää kuitenkin vielä 1–4 päivää.

Vain viisi uutta koronatartuntaa perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana, Espoon perusturvajohtaja Juha Metso iloitsee.

Espoossa on nyt kaikkiaan 1063 testein todettua koronavirustartuntaa. Puolen viikon aikana Espoossa todettiin yhdeksän uutta tartuntaa, sillä viime keskiviikkona tartuntoja oli 1054. Edellisestä keskiviikosta tartunnat olivat nousseet 51:llä.

Ehkä viime viikkojen kasvavat tartuntamäärät ovat saaneet ihmiset noudattamaan suosituksia turvaväleistä ja käsi- ja yskimishygieniasta, Metso pohtii tartuntamäärän laskun mahdollisia syitä.

– Tilanne näyttää myönteiseltä. Suosituksia turvaväleistä ja hygieniasta kannattaa noudattaa.

Viikonloppuna monessa espoolaiskodissa juhlittiin keväältä siirtyneitä ylioppilasjuhlia. Kahden viikon sisällä nähdään pääsikö korona leviämään juhlahumussa.

– Toivottavasti ei tule heijastuksia, Metso sanoo.

Metson mukaan koronatestiin pääsee nyt Espoossa aiempaa nopeammin.

– Koko prosessi on nopeutunut alkupäästä, hän luonnehtii.

Metso kertoo, että Espoon koronapuhelimen ruuhkat saatiin purettua viikonlopun aikana ja maanantaina aamulla kaikki takaisinsoitot oli tehty.

Avuksi puhelinjonojen purkuun otettiin ostopalvelut.

– Testiin pääsee tänään tai huomenna. Toivottavasti tilanne pysyisikin tällaisena eivätkä pääsyajat testeihin pidentyisi.

Metso muistuttaa, ettei kapasiteettiä kuitenkaan ole lisätä rajattomasti.

– Jos tulee iso infektio, eivät tekijät riitä. Tätä ei voi pyörittää maallikkovoimin, hän muistuttaa.

Koronatestiin pääsy ja testitulosten saaminen ovat viime aikoina vieneet helposti viikon päivät.

Moni on joutunut odottamaan kaupungin koronapuhelimen takaisinsoittoa seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään, ja sen jälkeen itse testiaikaa on joutunut odottamaan päivän tai pari lisää.

Lisäksi testituloksien saanti on vienyt useita päiviä.

Vielä viime viikollakin osa espoolaisista joutui odottamaan testituloksia neljä tai viisi päivää, vaikka testitilanteessa tulosten kerrottiin tulevan 1–3 päivässä.

Espoossa näytteet ottaa Huslab. Metso kertoo, että tilanteesta keskustellaan Husin kanssa viikoittain tai jopa lähes päivittäin.

Husin on määrä ottaa syyskuun alussa käyttöön sähköinen ajanvaraus. Näin oirearvion netissä tehnyt pääsisi itse varaamaan itselleen testiajan.

Hus kertoo tiedotteessa myös pyrkivänsä lisäämään pikatestausta, jossa tulos saataisiin jo 1,5 tunnissa.

Maanantaina julkaistulla Koronavilkku-älypuhelinsovelluksella pyritään helpottamaan tartuntaketjujen katkaisua.

Metso toivoo, että espoolaisetkin lataisivat sovellusta puhelimiinsa ahkerasti.

– Mielenkiintoinen asia, Metso luonnehtii sovellusta.

Espoon kaupungin viime viikon keskiviikkoisessa koronatilannekuvassa kerrottiin, että tartunnat ovat edelleen peräisin muun muassa matkoilta. Aiemmat tartunnat ovat myös poikineet uusia tartuntoja perheiden sisällä.

Yksittäisiä altistumisia on tullut myös työkavereilta työpaikoilla, muttei kuitenkaan potilastyöstä.

"Tartunnanjäljitys tehoaa edelleen, eksponentiaalinen kasvu ei ole alkanut", kaupungin sivuille päivitetyssä tilannekuvassa summataan.