Kivenlahden koirakerhon kursseilla tärkein oppi ovat omistajan taidot – "Korona nosti koirakuumeen, mutta koira vaatii yli kymmenen vuoden sitoutumisen"

Lemmikit: Koiralle on oltava aikaa normaalioloissakin, muistuttavat harrastajat.

Koronapandemian myötä lisääntynyt kotona olo on saanut monen hankkimaan koiran tai ainakin harkitsemaan uuden nelijalkaisen perheenjäsenen hankkimista. Australian cobberdog Kodan omistaja Virve Ukkonen sanoo ymmärtävänsä hyvin niitä, jotka nyt hankkivat koiran.

– Koira tekee hyvää ihmisen henkiselle terveydelle. On ollut ihana tehdä töitä kotona, kun koira on maannut varpailla, Kivenlahden koirakerhoon (Kiveko) kuuluva Ukkonen sanoo.

Samalla hän korostaa perusteellisen harkinnan merkitystä koiran hankinnassa.

– Täytyy miettiä, kuinka koira sopii omaan elämään nyt korona-aikana ja sen jälkeen.

– Koira vaatii yli kymmenen vuoden sitoutumisen. Se on perheenjäsen, joka vaatii jokapäiväistä hoitoa, muistuttaa Kivenlahden koirakerhossa ohjaajana aktiivisesti toimiva Marianne Peltonen.

Hän painottaa, että perusasiat on opetettava pennulle myös poikkeusaikana. Monen ollessa edelleen etätöissä, koira voi tottua siihen, että joku on aina kotona.

 Ei kannata ottaa liikuntaa vaativaa koiraa, jos itse tykkää maata sohvalla.

– Siitä seuraa eroahdistusta, kun palataan takaisin työpaikoille. Pentu pitää opettaa yksinoloon pienestä pitäen, alle 10-viikkoisesta, Peltonen toteaa.

Myös koiran sosiaalistaminen on tärkeää. Pennun täytyy tavata muita koiria, muuten siitä voi tulla arka tai vihainen. Jos koiran kanssa aikoo matkustaa metrolla tai bussilla, koira täytyy totuttaa niihin. On tärkeää, että pennun kanssa kuljetaan erilaisissa paikoissa ja esitellään sille maailmaa.

– Sosiaalistaminen täytyy tehdä riittävän varhain, murrosiän lähestyessä koirat tulevat epäluuloisemmiksi ja sen jälkeen se on vaikeampaa, toteaa Peltonen.

Ennen koiran hankintaa Peltonen ja Ukkonen kehottavat pohtimaan, onko koiralle tarpeeksi aikaa.

– On hyvä miettiä omaa elämäntapaa ja sitä, sopiiko koira siihen kuvioon.

Tärkeää on myös valita omaan perheeseen sopiva rotu.

– Ei kannata ottaa liikuntaa vaativaa koiraa, jos itse tykkää maata sohvalla, varoittaa Peltonen.

Joidenkin rotujen pentuja saattaa joutua odottamaan pitkäänkin. Ukkonen ja Peltonen kehottavat ostamaan pennun hyvämaineiselta kasvattajalta.

Koiran hankintahinta on vain murto-osa kustannuksista. Rahaa uppoaa muun muassa ruokaan ja vakuutuksiin.

Monesti koirakuume lähtee lapsen innostuksesta.

– Aikuisen pitää olla se, jolle koiran hankinta on tärkeää. Lapsen vastuulle koiraa ei voi missään nimessä jättää, Peltonen muistuttaa.

Jotta arki koiran kanssa olisi niin omistajalle kuin koirallekin mukavaa, on hyvä satsata arkitottelevaisuuteen, sanovat Ukkonen ja Peltonen.

– Kivekon kursseilla on tavoitteena kouluttaa yhteiskuntakelpoisia koirakoita. Opetetaan omistajia toimimaan niin, ettei koira esimerkiksi rähise polkupyörille tai lastenvaunuille, sanoo Peltonen

Virve Ukkonen liittyi aikanaan Kivekoon hankittuaan nyt 4,5-vuotiaan Kodan, joka on hänen ensimmäinen koiransa.

– Koda tuli meille maaliskuussa ja huhtikuussa olimme jo pentukurssilla. Sen jälkeen kävimme arkitottelevaisuus- ja jäljestyskurssin. Nyt harrastamme rally-tokoa.

– Kiveko oli minulle todella hyvä juttu, koska minulla ei ollut kokemusta koiran kouluttamisesta. On ollut hyödyllistä saada vinkkejä ja apua kokeneemmilta koiranomistajilta.

Kivenlahden koirakerho järjestää monenlaista koirakoulutusta ja harrastustoimintaa.

– Omistajan taitojen opettaminen on se numero yksi. Ohjaajan tehtävä on olla koirakielen tulkki, joka kertoo miksi koira tekee jotakin ja miten kannattaa toimia, jotta häiriökäytökseksi koettu toiminta saadaan loppumaan, Peltonen sanoo.

– Kivekossa pyrimme kouluttamaan positiivisen vahvistamisen kautta, jolloin koira oppii tehokkaasti ja kouluttaminen on mukavaa myös omistajalle, hän lisää.

Kursseja ja harrastustoimintaa

Kivenlahden koirakerho

Perustettu 1976. Jäseniä noin 200.

Toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.

Järjestää muun muassa erilaisia kursseja, luentoja ja viikoittaisia laumakävelyitä. Toimintaa myös Kivenlahden lähialueilla. Tervetulleita kaikenikäiset ja -rotuiset koirat omistajineen. Kursseja myös lapsille ja nuorille.

Kiveko Match Show, eli epävirallinen koirien näyttely, järjestetään lauantaina 5.9. kello 11–14 Marin pallokentällä (käyntiosoite Marinsatamantie 10). Siellä pääsee näkemään eri rotuja ja voi tutustua Kivekon toimintaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut