Espoon auringonkukkapellot ovat nyt parhaassa kukassa – terälehtien keskeltä paljastuu, mikä kukka kannattaa poimia

Auringonkukan terätehtien keskeltä näkee kuinka pitkällä kukinta on. Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Tänä kesänä Pekka Hautala on ollut tyytyväinen. Viime vuonna auringonkukkapellot menivät mönkään.

– Tämä on ollut mitä parhain kesä. Auringonkukat ovat kasvaneet hyvin ja kukkivat vielä ainakin reilut kaksi viikkoa, jos ei tule yöpakkasia, Hautala selvittää.

Hänen kaupungilta vuokraamansa pellot ovat Puolarmaarissa ulkoilualueen vierellä ja Tapiolan urheilupuiston lähistöllä Koivu-Mankkaan tien varressa.

Hautala kertoo, että vuosi sitten hänelle myytiin itämätöntä siementä. Kun maasta ei alkanutkaan nousta mitään, Hautala kylvi uudet siemenet juhannuksena. Ne ehtivät vasta nupulle, kun syksy jo tuli.

Viljelijä on kylvänyt yhteensä peräkärryllisen siementä, 600 kiloa. Puolarmaarissa peltoa on noin viisi hehtaaria ja Tapiolan kupeessa reilu hehtaari.

Kummankin pellon reunalla on kyltti, josta selviää viljelijä. Samassa kyltissä on tieto, että neljästä kukasta tulisi pulittaa yhteensä yksi euro.

– Toivottavasti kukkien hakijat myös maksavat, jotta voisin jatkaa viljelyä. Saisin kulut peittoon. Kertyneet rahat menevät maan vuokraan, siemeniin, koneisiin. Ilman työtä ei tämäkään tapahdu.

Useampi vuosi sitten pellon laidalla oli laatikko, johon maksettiin. Pitkäkyntiset kävivät kuitenkin paikalla, joten enää laatikkoa ei ole.

– Kannattaa ottaa veitsi mukaan, jotta varren saa katkaistua helposti. Kannattaa katsoa, ettei terälehtien keskelle ole noussut muutaman millin korkuisia tappeja. Mitä vähemmän niitä on, sitä pidempään kukka kestää vaasissa.

Hautalan vuokrasopimus on voimassa enää tämän vuoden loppuun.

Tapiolan urheilupuiston lähellä on sen puoleisessa päässä auringonkukkien lisäksi kedon kukkia. Niistäkin Hautala toivoo maksettavan, koska siemenet olivat aika hintavia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut