Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimuskatsaus vahvistaa koronataudin vakavan seurauksen: Jopa joka neljännellä vakavasti sairastuneella laskimotukos, myös infarkteja aiheutunut

Vakavaan koronavirustautiin liittyy usein verisuonitukoksia, vahvistaa tuore tutkimuskatsaus.

Yleisimpiä ovat laskimotukokset, joita on eri tutkimusten perusteella joka neljännellä sairaalahoitoon joutuneella. Lisäksi potilailla on ollut muun muassa keuhkoveritulppia sekä aivo- ja sydäninfarkteja.

– Saatavilla oleva tutkimustieto osoittaa, että verisuonitukokset ovat huomattavan yleisiä sairaalahoitoon joutuneilla covid-19-potilailla ja erityisesti vakavimmin sairailla. Hyytymisjärjestelmä aktivoituu verenkierron kannalta haitallisesti covid-19-infektion yhteydessä. Tulehdustila osaltaan pahentaa hyytymistaipumusta, kertoo tiedotteessa Itä-Suomen yliopiston professori Jari Laukkanen.

Laukkanen teki katsauksen yhdessä Bristolin yliopiston Research Fellow'n Setor Kunutsorin kanssa.

Tautiin voi katsauksen mukaan liittyä tukoksia kaikkialla verisuonistossa ja niiden myötä vaurioita eri elimissä, kuten alaraajojen laskimotukoksia. Näistä voi seurata keuhkoveritulppia, alaraajojen valtimotukoksia sekä sepel- ja aivovaltimotukosten aiheuttamia sydän- ja aivoinfarkteja.

– Osalla potilaista hyytymiä muodostuu useaan kohtaan verenkierrossa. Hyytymisjärjestelmä on monin tavoin sekaisin, minkä vuoksi hoito on vaikeaa. Erityisessä vaarassa ovat potilaat, joilla on ennestään sydän- ja verisuonitauteja. Laukkanen sanoo tiedotteessa.

Osalla potilaista hyytymiä muodostuu useaan kohtaan verenkierrossa.

Professori Jari Laukkanen

Katsauksen mukaan vakavissa covid-19-infektioissa tuleekin seurata myös veren hyytymisarvoja ja käyttää tarvittaessa verenohennuslääkkeitä. Husin ylilääkäri Asko Järvinen kertoi kesäkuussa, että Husissa on jouduttu antamaan verenohennuslääkettä jopa vielä pitkään jalkeille nousun jälkeenkin.

Laukkasen ja Kunutsorin katsauksessa oli mukana kaikkiaan 19 tutkimusta, joissa oli havainnoitu sairaalahoitoon joutuneita koronatautipotilaita. Kaikkiaan aineistoon kuului 2 300 covid-19-infektioon sairastunutta kahdeksasta eri maasta.

Tutkijoiden mukaan yhteenveto karttuvasta tutkimustiedosta on tarpeen taudinkuvan täsmentämiseksi ja hoitopäätösten tueksi.

Tutkimuskatsaus julkaistiin äskettäin Thrombosis Research -lehdessä.