Taloyhtiöiden perinteiset talkoot eivät välttämättä ole tuhoon tuomitut korona-aikanakaan. Tämä huomattiin vaihtolavoja vuokraavassa Lassila & Tikanojan Helppolava-palvelussa jo keväällä.
– Oletimme että viime kevään talkookausi olisi ollut suhteellisen hiljainen, mutta taloyhtiöiden kekseliäisyys yllätti meidät, sillä yhteisiä alueita ja pihoja on siistittävä, oli poikkeusaika tai ei, kertoo Helppolavan liiketoimintapäällikkö Tommi Huovinen sähköpostitse.
Monessa taloyhtiöissä kuitenkin siirrettiin hänen mukaansa kevättalkoot syksyyn.
– Monet suhtautuvat kotiympäristöön ja sen viihtyvyyteen nyt eri tavalla kuin ennen, koska kotioloissa on tullut väistämättä vietettyä enemmän aikaa. Talkoot ovat edelleen hyvä tilaisuus lisätä porukalla asumisviihtyvyyttä ja tutustua naapureihin hieman lisää, Huovinen sanoo.
Hän vakuuttaa, että talkoot voi järjestää myös turvallisesti. Keväällä hän keräsi talteen taloyhtiöiden parhaat niksit koronaturvallisten talkoiden järjestämiseen.
1. Talkoiden porrastaminen
Koska isot väkijoukot sisältävät eniten riskejä, talkootyöt kannattaa järjestää tänä syksynä porrastetusti kahden viikonlopun aikana. Porrastuksessa työt tehdään eri aikoina eivätkä kaikki asukkaat ole koolla yhtä aikaa.
– Merkittävin muutos, joka kevään taloyhtiötalkoissa nousi esille, on juuri talkoiden venyttäminen pidemmälle ajalle, Tommi Huovinen kertoo.
Hän vinkkaa, että roskalavan voi hankkia taloyhtiön pihalle myös pitemmäksi ajaksi. Esimerkiksi Huovisen edustama Helppolava-palvelu pidensi keväällä roskalavojensa ilmaista vuokra-aikaa kahteen viikkoon ja jatkaa käytäntöä syksyllä. Vuokralavoja on tarjolla myös monilla muilla yrityksillä.
2. Töiden jakaminen rapuittain
Koronariskiä voi vähentää myös jakamalla työt niin, että eri rapuissa asuvat eivät työskentele lähekkäin. Tietyt asunnot tai raput voivat ottaa hoitaakseen eri tehtäviä niin, että yksi porukka hoitaa esimerkiksi haravoinnin ja toinen yhteisten tilojen siistimisen.
3. Talkootarjoilujen jättäminen pois
Vaikka yhdessäolo pihalla talkoiden jälkeen on iso osa talkoohenkeä, talkoolauantain grillimakkarat ja mehutarjoilu jäivät Tommi Huovisen mukaan pois monessa talkooporukassa jo keväällä.
4. Töiden jakaminen viesteillä
Talkootyöt voi jakaa ryhmien kesken niin, että ihmisten ei tarvitse olla kasvokkain. Tämä onnistuu Tommi Huovisen mukaan esimerkiksi ilmoitustaululla tai verkossa esimerkiksi taloyhtiön omassa Facebook-ryhmässä tai Whatsappissa.
5. Käsihygieniasta huolehtiminen
Talkoisiin kannattaa varata riittävästi käsidesiä ja sitä myös käyttää.
6. Talkoisiin vain terveenä!
Ehdottoman tärkeää koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä on tietenkin se, että talkoisiin osallistuu vain terveitä ihmisiä.