Nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty tämän vuoden aikana jo yli 21 000 keskustelua, mikä on enemmän kuin vuonna 2019 yhteensä. Nuoret hakevat apua erityisesti omaan pahaan oloon, ihmissuhdeongelmiin, arjessa selviytymisen haasteisiin sekä itsetuhoisiin ajatuksiin.
– Kevät oli hyvin poikkeuksellista aikaa kaikkialla. Lukuisat nuorten lähipalvelut jouduttiin rajoitusten takia keskeyttämään, mistä johtuen tarve verkkopalveluille kasvoi entisestään. Tammi-elokuun aikana Sekasin-chattiin tuli yhteydenottoja nuorilta yli 90 000 kappaletta eli yli 22 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yhä useampi nuori hakee apua itsetuhoisiin ajatuksiin. Yhteydenotot ovat myös olleet aiempaa vakavampia. On erittäin hyvä, että apua haetaan, Mieli ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen kertoo tiedotteessa.
Poikkeusolot näkyivät Sekasin-chatissa lisääntyneenä avun tarpeena, mutta myös lisääntyneinä päivystäjämäärinä useiden toimijoiden siirtyessä verkkoon. Kevään 2020 aikana mukana päivystämässä oli järjestöjä, kaupunkien nuorisopalveluja sekä seurakuntia, yhteensä yli 60 organisaatiota.
– Kevään aikana koulutimme noin 300 ammattilaista ja noin 250 vapaaehtoista toimimaan nuorten tukena Sekasin-chatin päivystäjinä. Suuri kiitos kuuluu yhteiseen toimintaan sitoutuneelle monialaiselle Sekasin-kumppaniverkostolle, Punaisen Ristin nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää iloitsee.
Keskustelu kävi kevään aikana vilkkaana myös Discord-alustalla toimivassa verkkoyhteisö Sekasin Gamingissa, jonka serverin 24/7-aukiolo auttaa saavuttamaan nuoria, joita vain virka-aikoihin avoinna olevat palvelut tavoittavat heikosti.