Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Galleria Aarnin uusi näyttely kantaa huolta yhteisestä maailmastamme

Galleria Aarni esittelee syyskuun näyttelyssään kaksi taiteilijaa, tamperelaisen Janne Hokkasen ja lahtelaisen Anna-Liisa Kankaanmäen Yhteinen maailma -nimisessä näyttelyssä.

Molemmat maalaavat vahvasti esittävää nykytaidetta. Kookkaat ja värikkäät maalaukset avautuvat ensi silmäyksellä, mutta samalla niiden yksityiskohdissa riittää runsaasti tarkasteltavaa.

Galleria Aarniin kannattaa lähteä senkin vuoksi, että nyt Espoossa on mahdollista nähdä sellaisen taiteilijan teoksia, jonka töitä on ensi kesänä esillä Taidekeskus Salmelassa. Vuonna 2020 Anna-Liisa Kankaanmäki voitti Taidekeskus Salmelan Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun ensimmäisen palkinnon. Taiteilija maalaa Salmelaan uusia teoksia, mutta sinne lähtee myös muutama teos Galleria Aarnin näyttelystä.

Yhteinen maailma on Hokkasen ja Kankaanmäen toinen yhteinen näyttely. Galleria Aarnin näyttely on eräällä tavalla jatkoa Taidekeskus Mältinrannassa kolme vuotta sitten olleelle näyttelylle.

Kaksikko tutustui toisiinsa Kanneljärven opistossa ja he ovat siitä lähtien pitäneet yhteyttä ja seuranneet toistensa tekemisiä.

Kauempaa katsottuina Anna-Liisa Kankaanmäen teokset näyttävät valokuvilta. Taiteilija maalaa ihmiset realistisesti kaikkine ryppyineen ja vatsamakkaroineen.

– En edes pidä itseäni fotorealistina, vaikka maalaan tarkasti. Olen nähnyt teoksia, joita pitää katsoa todella läheltä ennen kuin niistä erottaa, onko kyseessä maalaus vai valokuva.

Kankaanmäen mukaan hänen ilmaisunsa on pikku hiljaa mennyt entistä tarkempaan suuntaan.

– En ole miettinyt, miksi näin on käynyt. Olen kiinnostunut renessanssi- ja barokkimaalauksista, koska niissä on tarkkaa tekemistä. Se varmaan vaikuttaa taustalla.

Kankaanmäen tapa maalata on hidas. Se vaatii aikaa, katsomista ja korjaamista. Yhden maalauksen tekemiseen menee kuukausia.

Maalauksiaan varten Kankaanmäki on valokuvannut ystäviään. Esimerkiksi Piknik ruohikolla -maalauksessa on taiteilijan itsensä lisäksi Hokkanen ja yksi lahtelainen ystävä.

– Aiheeni lähtee monesti taidehistoriasta. Olen esimerkiksi nähnyt museossa teoksen, josta sitten teen oman versioni. Taustalla voi olla kreikkalainen mytologia tai kristinusko.

Kankaanmäen maalauksia hallitsevat ihmiset, mutta Janne Hokkasen maalauksissa päärooliin nousevat eläimet.

– Eläimet tulivat vahvasti mukaan vuonna 2018, kun tein Korkeasaareen näyttelyn.

– Minulla on kova halu kertoa sukupuuttoaallosta ja siitä, miten ihmisen kädenjälki vaikuttaa luontoon, Hokkanen sanoo.

Taiteellaan hän haluaa muistuttaa, kuinka erityistä on olla elossa ja vastuussa kaikesta elämästä maapallolla.

Molempien maalauksissa on myös vieraslaji-teema. Kankaanmäki on maalannut näyttäviä lupiineja ja Hokkasen maalauksesta löytyvät muun muassa valkohäntäpeura ja kanadanmajava.

Triptyykissään hän esittää ihmisen vaarantamia pohjoismaisia eläinlajeja ja ihmisen jo sukupuuttoon metsästämiä eläinten alalajeja.

Janne Hokkasen maalauksissa on myös reliefimäisiä elementtejä. Hän on kierrättänyt niihin erilaisia materiaaleja, esimerkiksi vanhaa lakanaa ja käytettyä paperia.

– Mieleni kulkee lennokkaasti avaruudessa. Olen aina tykännyt kovasti scifistä. Kuvittelen olevani tähtisumussa ja mietin, miten saan sen kankaalle.

– Ideat syntyvät myös jokapäiväisestä elämästä ja ilmiöiden tarkkailusta. Myös luontosuhteeni vaikuttaa maalausten sisältöön.

Galleria Aarnin näyttelyn lisäksi Janne Hokkasta on työllistänyt Sammon koulukampus Tampereella. Hän on hankkeessa prosenttitaiteilijana yhdessä Sanna Kauppisen kanssa.

Janne Hokkanen (s.1983) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2009 ja vuonna 2017 Hokkanen suoritti siellä kuvataiteen ylemmän amk-tutkinnon. Hokkanen järjesti vuoden 2018 kesällä liikennemerkeistä koostuneen #Kylttitempaus Korkeasaaressa -näyttelyn, joka jatkuu vielä 20 teoksen näyttelynä Korkeasaaren eläintarhassa vuoteen 2022.

Anna-Liisa Kankaanmäki (s. 1985) on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja Taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2012. Kankaanmäki piti ensimmäinen yksityisnäyttelynsä vuonna 2015, ja hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja maailmalla.

Yhteinen maailma -näyttely jatkuu 27. syyskuuta asti. Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Vapaa pääsy.