Espoo haluaa tonteista korkeampaa vuokraa – jatkossa tavoitteena vähintään 2,5 prosentin korotus joka vuosi

Espoo aikoo muuttaa kaupungin vuokratonttien hinnoittelua ja tähtää korkeampiin vuokriin.

Kaupungin mielestä tonttivuokrat jäävät nykykäytännöllä jopa selvästi jälkeen markkinahinnoista, mikä näkyy vanhoissa vuokratonteissa.

Espoo korottaa vuokraamiensa asuntotonttien vuokria vuosittain. Korotus on sidottu elinkustannusindeksiin, jonka Tilastokeskus laatii. Käytäntö on yleinen Suomen kunnissa.

Espoossa ja muutamissa muissa kaupungeissa on tutkittu ja vertailtu vuokrankorotusjärjestelmää. Työn on tehnyt Kuntaliitto yhdessä Aalto-yliopiston kanssa.

Näkemys on, että korotusautomaatti elinkustannusindeksillä toimii kaukana kasvukeskuksista hyvin. Se pitää vuokria samoissa tasoissa suhteessa siihen, mitä ympäristössä maan arvo kehittyy.

Sen sijaan kasvavissa keskuksissa kuten Espoossa tonttivuokrat jäävät pitkän päälle jälkeen maan arvon noususta.

Tämä on Espoossa huomattu selkeästi, kun vanhat vuokrasopimukset päättyvät.

Espoossa ovat ensimmäisten vuokratonttien maanvuokrasopimukset päättymässä ensi vuonna.

Vuokrasopimuksia uusittaessa huomattiin, että vuokrataso oli nykyhetkeen verrattuna erittäin alhainen, ja vuokratason merkittävä korotus osoittautui haasteelliseksi.

Espoossa on päädytty esittämään, että jatkossa vuokrankorotukset ovat joka vuosi vähintään 2,5 prosenttia, vaikka indeksi näyttäisi vähemmän.

Lisäksi vuokrakauden aikana vuokraan tehdään tasotarkistus noin 20 vuoden ja 40 vuoden kohdalla.

Silloin perusvuokraa korjataan pääkaupunkiseudun asuntohintaindeksin keskiarvolla kolmen viimeisimmän vuoden ajalta. Tämä indeksi mittaa asuntojen hintoja, siis tehtyjä kauppoja.

Uudet sopimusehdot on tarkoitus ottaa mukaan uusiin sopimuksiin heti, mutta vähimmäisprosenttikorotukset otetaan käyttöön niissä vasta vuoden 2023 alusta.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee vuokra-asiaa maanantaina 7. syyskuuta.

Asuntotonteista saatava vuokratulo oli viime vuonna Espoossa pientalotonteista 3,5 miljoonaa ja kerrostalotonteista 5,4 miljoonaa euroa.

Yleinen tapa vuokratonteissa on, että kunnat pyrkivät saamaan neljän prosentin tuoton tontin arvosta.

Tonttien vuokraaminen on yleistynyt ,ja kunnat ovat ryhtyneet vuokraamaan yhä yleisimmin myös omakotitalotontteja. Se voi olla monelle omakotitalon hankkijalle välttämätöntä, koska muuten pankkien vaatimat lainavakuudet eivät riitä koko taloprojektille.

Elokuussa Espoo ilmoitti laittavansa hakuun 78 omakotitonttia. Uusista tonteista 51 sijaitsee Kurttilan pientaloalueella Saunalahden läheisyydessä. Näistä suurin osa sijaitsee merellisessä Kallvikissa. Tonteista 23 on Henttaan alueelta Suurpellon lähellä. Lisäksi haettavaksi on kolme tonttia Lintuvaaran alueelta ja yksi tontti Pohjois-Espoon Perusmäen uudelta asuinalueelta.

Edit. 4.9.2020 klo 13.12. Tarkennettu kohtaa uusista sopimusehdoista. Vähimmäisprosenttikorotukset otetaan käyttöön uusissa sopimuksissa, ei vanhoissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut