Kaupungin omat laskelmat: Espoo menettäisi "sote-vaihtokaupassa” lähes 70 miljoonaa euroa vuodessa

Espoon laskelmien mukaan kaupungin jo nyt huono talouden tasapaino järkkyisi sote-uudistuksessa, ja Espoo menettäisi ”vaihtokaupassa” lähes 70 miljoonaa euroa vuodessa. Sirkku Aalto / arkisto

Paavo Rantalainen

Espoo pelkää, että sote-uudistuksessa kaupungille jää luu käteen.

Uhkakuvan mukaan valtio veisi Espoolta huomattavasti enemmän verorahoja kuin sote-palveluiden siirrosta uudelle maakuntahallinnolle syntyisi kaupungille säästöä.

Viimeisimmässä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa on sovittu, että koko Länsi-Uudellemaalle muodostetaan oma maakuntahallinto, jolle kymmenen kaupungin ja kunnan sotepalvelut henkilökuntineen siirtyisivät.

Länsi-Uudenmaan sotea vetää Espoon kaupunki, joka hakee parhaillaan neljää hankejohtajaa.

Espoon kaupunginhallitus päätti maanantaina lausunnosta, jossa lähetetään kovaa kritiikkiä valtioneuvoston suuntaan sote-hankkeen rahoituksesta. Valtuusto voi vielä sorvata lausuntoa 14. syyskuuta.

Kaupunginhallituksen mielestä esitetyt mallit horjuttaisivat Espoon taloutta kestämättömällä tavalla.

Yli vuosikymmenen ajan valmistellussa sote-ratkaisussa on perusideana se, että kuntien kaikki sotepalvelut ja niiden kustannukset siirtyvät pois ja samalla kaupungin veroprosenttia lasketaan huomattavasti.

Kaupunginhallituksen mielestä yhtälö ei Espoossa toimisi lainkaan.

Espoon laskelmien mukaan kaupungin jo nyt huono talouden tasapaino järkkyisi ja Espoo menettäisi ”vaihtokaupassa” lähes 70 miljoonaa euroa vuodessa.

Velkataakka ei pienenisi lainkaan, eikä soteen siirtyminen vähentäisi juurikaan kaupungin investointien tarvetta tulevaisuudessa.

Espoossa on aiemminkin arvostelu soten rahoitusmallia erityisesti siitä, että se ei huomio kaupungin erityispiirteitä kuten esimerkiksi nopeaa kasvua ja ulkomaalaistaustaisen väestön osuutta.

Soten sisäänajo sattuu Espoossa kuten muuallakin hankalaan saumaan. Talous on notkahtanut pahasti ja menoleikkauksia suunnitellaan.

Niin myös Espoossa. Kaupunginhallitus aloitti maanantaina pitkän rupeaman, jonka tähtäin on lokakuun 18. päivä, jolloin valtuuston on määrä lyödä talouden sopeutusohjelma lukkoon.

Kaupungin viranhaltijajohto selosti kaupunginhallitukselle ja valtuustoryhmien puheenjohtajille ohjelmaa, jolle on annettu nimi ”Taloudellisesti kestävä Espoo – tuottavuus ja sopeutusohjelma”. Mitään päätöksiä ei maanantaina tehty.

Ohjelmassa luodataan kaupungin taloutta koko ensi vaalikaudelle eli vuoteen 2025 asti. Investointeja on tarkoitus karsia kymmenellä prosentilla vuoteen 2030 saakka.

Koulut kuntoon -ohjelma ja raideliikennehankkeet aiotaan kuitenkin pitää kärkihankkeina, mutta muuten katsotaan, mitä voisi siirtää pidemmälle tulevaisuuteen.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tähdentää ohjelmassa kolmea seikkaa.

Investointien rajaamisen lisäksi käyttömenoja on hillittävä eli tulojen ja menojen on vastattava toisiaan ja Espoon on saatava suurempi siivu valtion kunnille jakamista rahoista.

– Espoolaiset veronmaksajat tukevat merkittävästi Suomen muiden kuntien taloutta sekä valtion- että kunnallisverotuksen kautta, ja samalla kasvava Espoo velkaantuu. Näin ei voida jatkaa, Mäkelä sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut