Taidetta, tapahtumia, live-musiikkia – Keran autioituneet logistiikkahallit jyrätään lähivuosina maan tasalle, mutta sitä ennen ne täyttyvät kaupunkikulttuurista

Keraan rakennetaan tulevina vuosina uusi kaupunginosa. Uutta rakentamista odotellessa S-ryhmän entisessä logistiikkakeskuksessa luodaan uudenlaista kaupunkikulttuuria ja harrastetaan liikuntaa.

Väliaikaista toimintaa organisoi Kera-kollektiivi Espoon kaupungin tuella.

Keran Hallit on espoolaisille aika tuntematon, koska logistiikkakeskus oli paikka, jonne ulkopuolisilla ei ollut asiaa. Paikan tiesivät lähinnä ne, jotka se työllisti. Nyt hallit avautuvat kaupunkilaisille ja ideat jalostuvat toiminnaksi.

Kunnianhimoisena tavoitteena on luoda paikalle oma identiteetti. Väliaikaisen toiminnan halutaan jättävän vahvan jäljen myös alueen tulevaan elämään.

– Ajatuksena on, että Keran Hallit on alusta, joka mahdollistaa eri kulttuuritoimijoiden toteuttamat tapahtumat. Tämä paikka on tarkoitettu kaikille, Kera-kollektiivia luotsaava tuottaja Jaakko Blomberg sanoo.

Kun Blomberg käynnisteli hanketta, oli talvi ja kaikki oli harmaata: hallien seinät, ilma ja maa.

Juuri kun kesän toiminta oli saatu ideoitua, koronapandemia iski ja pakotti tekemään uudet suunnitelmat. Niitä on tarkasteltu monta kertaa uudelleen viime kuukausienkin aikana, ja tapahtumia on toteutettu ulkotiloissa.

Harmaat hallit ovat saamassa uuden ilmeen, koska taiteilijat ovat maalanneet asfalttipihaa reunustaville seinille muraaleja.

Niiden tekeminen aloitettiin heinäkuun puolivälin paikkeilla ja maalaaminen jatkuu sään salliessa syyskuun loppuun.

– Tällaisena aikana ulkoilmagalleria on turvallinen vaihtoehto, Blomberg sanoo.

Avoin haku sai taiteilijat liikkeelle, koska muraalin maalaaminen antaa mahdollisuuden kokeilla erilaista ilmaisua ja tyyliä. Elokuun lopulla valmiita muraaleja oli kymmenen ja keskeneräisiä neljä.

Pari kirppistapahtumaakin on jo järjestetty, ja ne houkuttelivat paljon myyjiä paikalle.

Muraalien koristamat seinät rajaavat alueen, joka Blombergin mielestä sopisi hyvin erilaisten tapahtumien pitopaikaksi. Lastauslaiturit voisi muuntaa esiintymislavaksi.

– Taidetta ja tapahtumia voisi olla tarjolla ympäri vuoden, mutta kuitenkin enemmän kesäaikaan. Perjantaisin ja lauantaisin voisi olla tapahtumia, joissa on livemusiikkia, Blomberg visioi.

Keikkapaikoista on kova pula ja Keraan on toivottu myös sisäkeikkatilaa, mutta sen toteuttaminen on haastavaa.

– Haluaisimme tänne myös työtiloja taiteilijoille, mutta niidenkin toteuttamisessa on enemmän jumppaamista. Täällä on kyllä toimistotiloja, jotka voisivat taipua työhuoneiksi.

Kevääksi oli suunniteltu tapaamisia, joissa kaikilla olisi ollut mahdollisuus esittää ideoita Keraan tulevasta toiminnasta, mutta ne peruuntuivat koronan vuoksi. Kaikenlaiset ideat ovat edelleen tervetulleita ja ne voi esittää suoraan Jaakko Blombergille vaikkapa sähköpostitse osoitteeseen jaakko@kerakollektiivi.fi.

Kerassa meneillään oleva hanke on tiettävästi ensimmäinen, jolla tyhjentyneelle kiinteistölle haetaan määrätietoisesti väliaikaista käyttöä.

– Meillä on ollut tervetullut fiilis. Espoon kaupunki on kiinnostunut alueen kehittämisestä ja tukee sitä aktiivisesti, Blomberg kehuu.

Keran asemakaavoittaminen on kesken ja tässä vaiheessa on vaikea sanoa, montako toimintavuotta Keran Halleilla on edessä.

– Keran Halleille on helppo tulla, koska Keran asema on vieressä. Matka junalla Helsingistä Keraan kestää vain 14 minuuttia, ja bussipysäkitkin ovat portin tuntumassa, Jaakko Blomberg muistuttaa.

Blombergilla itsellään on monipuolinen kokemus kaupunkikulttuurista. Hän opiskeli humanistista alaa ja työskenteli samaan aikaan Kulttuuritalolla Sturenkadulla. Sen jälkeen hän on ollut muun muassa toteuttamassa Siivouspäivää, Illallista Helsingin taivaan alla ja Kallio Block Partya ja monia katutaideprojekteja.

– Kera yhdistää kaiken sen, mitä olen tehnyt aiemmin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut