Tiistilän ja Mainingin koulujen vanhimmat oppilaat etäopetukseen –  "Siirrymme järeämpiin varotoimiin, kun emme tiedä, kuinka laajalle tauti on levinnyt"

Useat kouluissa todetut koronavirustartunnat veivät Tiistilän koulun ja Mainingin koulun vanhimmat oppilaat etäopetukseen. Kuvituskuva. Arkisto/Vesa Vuorela
Katja Riihola

Katja Riihola

Tiistilän koulun vuosiluokat 7–10 ja Mainingin koulun vuosiluokat 7–9 siirtyvät etäopetukseen.

Koulujen tiloissa on ollut yhteensä yhdeksän koronavirustartunnan saanutta henkilöä. Tartunnoista kuuden on varmistettu olevan peräisin muualta kuin koulusta. Kolmen osalta tartuntalähde saattaa olla yhteydessä kouluun.

Viimeisimmissä altistuksissa Mainingin koulussa asetettiin kotikaranteeniin 120 ja Tiistilän koulussa 110 henkilöä. Kaikkiaan Mainingin koulussa koronavirustartunnalle altistuneita on elo-syyskuussa ollut noin 230 ja Tiistilän koulussa noin 255. Osa heistä on jo vapautunut karanteenista.

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen perustuu tartuntatautiviranomaisen suositukseen.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti asiasta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.

Tiistilän koulun poikkeukselliset opetusjärjestelyt ovat voimassa 15. syyskuuta ja Mainingin koulun 18. syyskuuta saakka.

Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho toivoo, että tartuntaketjut saataisiin nyt katkaistua.

– Siirrymme järeämpiin varotoimiin, kun emme tiedä, kuinka laajalle tauti on levinnyt, Rinta-aho sanoo.

– Nämä ovat turvaamistoimenpiteitä, jotteivät lapset tartuttaisi toinen toisiaan.

Jos tartuntoja ilmenee kouluissa edelleen, palaavat yläkoululaiset kuitenkin lähiopetukseen näiden poikkeuksellisten järjestelyjen päätyttyä ja etäopetukseen siirretään joitain muita luokka-asteita, Rinta-aho kertoo.

Perusopetuslakiin tehdyt muutokset mahdollistavat nyt etäopetukseen siirtymisen neljännestä vuosiluokasta eteen päin. Pienimmät koululaiset jatkaisivat joka tapauksessa lähiopetuksessa.

Tällä niin sanotulla hybridimallilla haetaan kouluihin väljyyttä, jottei virus pääsisi leviämään.

Rinta-ahon mukaan etäopetukseen siirtyminen on välttämätöntä myös opetuksen järjestämiseksi. Tiistilän koulun aineenopettajista kotikaranteenissa on pitkälti toistakymmentä opettajaa ja Maininginkin koulussa kymmenkunta.

Yhtä yläkoululuokkaa opettaa viitisentoista eri opettajaa, Rinta-aho laskee. Ja päteviä sijaisia on vaikea löytää.

– On ongelmallista, että opettajat kiertävät. Jokainen sairastunutta lasta opettanut on altistunut ja joutunut kotikaranteeniin, Rinta-aho sanoo.

Karanteeniin määrätyt opettajat voivat jatkaa opetusta etänä.

– Karanteeni ei ole sairauslomaa, he jatkavat etäopetusta, Rinta-aho kertoo.

Rinta-ahon mukaan etäopetuksessa edetään lukujärjestyksen mukaan ja opettajat katsovat tunnin aluksi, että kaikki ovat läsnä. Etäopetuksessa käytetään muun muassa Teamsia.

– Etäopetus ei tarkoita sitä, että tehtävät jaetaan viikoksi.

Rinta-aho pelkää, että etäopetuskäytäntöihin joudutaan kuluvan syksyn aikana turvautumaan myös muualla kuin Tiistilässä ja Mainingissa.

Etäopetukseen eivät siirry erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden eivätkä valmistavan ja ryhmämuotoisen maahanmuuttajaopetuksen oppilaat. Heidän opetus järjestetään edelleen lähiopetuksena. Myös molempien alakoulujen oppilaiden opetus järjestetään koululla.

Tiistilän ja Mainingin yläkoulujen oppilaat ovat olleet jo tämän viikon alusta etäopetuksessa kaupungin tartuntatautiyksikön tekemänä väliaikaisena varotoimenpiteenä.

Edit 9.9.2020 klo 20.35: Täsmennetty kolmannessa kappaleessa koronalle altistuneiden määriä Mainingin ja Tiistilän kouluissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut