Kummajainen eli elämäänsä ylösalaisin – Korkeasaaren kiireetön Coco jouduttiin lopettamaan 47-vuotiaana

Coco katseli maailmaa yleensä ylösalaisin roikkuessaan puunrungosta raajojensa avulla. Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren vanhin eläin on kuollut: Coco-laiskiainen on jättänyt Amazonia-talon 47 vuoden iässä. Coco oli yksi maailman vanhimmista laiskiaisista ja vanhin sierainlaiskiainen Euroopassa, tiedottaa Korkeasaaren eläintarha.

Cocon kunto heikentyi kesän aikana, sillä oli tiedotteen mukaan ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja viime aikoina myös kipuja, joita ei voitu enää tarpeeksi helpottaa. Laiskiainen nukutettiin tutkimuksia varten 9. syyskuuta. Eläimen iän, oireiden sekä tutkimuksessa tehtyjen havaintojen perusteella sitä ei enää herätetty unestaan.

Coco oli yksi maailman vanhimmista laiskiaisista ja vanhin sierainlaiskiainen Euroopassa. Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Lopetettu laiskiaisvanhus tutkitaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan patologian osastolla. Sen jälkeen osa laiskiaisen maallisista jäännöksistä päätyy todennäköisesti Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Luomukseen, jossa Cocon elämänkumppani Dustin roikkuu jo puun oksalla.

Coco syntyi noin vuonna 1973 Panaman sademetsässä, josta se päätyi Seattleen Woodland Parkin eläintarhaan. Sieltä nuori laiskiaisnaaras muutti Korkeasaareen vuonna 1985 yhdessä kolmevuotiaan Seattlessa syntyneen Dustin-uroksen kanssa. Aluksi laiskiaisten koti oli Apinatalossa, jonka tilalle valmistui 90-luvun puolivälissä Etelä-Amerikan lajeja esittelevä Amazonia-talo. Dustinin menehdyttyä vuonna 2003 Coco on elellyt eläkevuosiaan Amazonia-talossa hoitajiensa silmäteränä.

Coco oli mieltynyt laiskiaisille epätavallisiin herkkuihin, keitettyyn perunaan ja porkkanaan. Eläintenhoitajat tarjoilivat ruuan suoraan sen suuhun, jotta vikkelämmät tarhatoverit, viimeisimpinä valkopääsakit, eivät ehtineet apajille. Ruoka-aikoina ja yöllä Coco liikkui ketterästi oksalla ylösalaisin roikkuen. Laiskiaisten tapaan se nukkui oksistossa suurimman osan vuorokaudesta ja kävi tarpeillaan maassa vain kerran viikossa.

Korea kissanaaras hätisti uroksen tarhasta Korkeasaaressa – nyt parilla on kolme pentua

Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

"Pullukoita, hyvinsyöneitä ja reippaita" – Korkeasaaressa hoidetut kuutit polskivat taas meressä

Tältä näyttää Korkeasaareen tuleva silta – pidetään aluksi suljettuna yleisöltä

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut