Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloyhtiön digiloikka voi hyödyttää asunnon omistajaa taloudellisesti – Uusi suomalainen palvelu haastaa teamsin ja skypen korona-ajan yhtiökokouksissa

Koronapandemia siirsi monien taloyhtiöiden kokoukset verkkoon, ja tämä voi hyödyttää asunnon omistajia rahallisestikin. Näin väittää taloyhtiöille palveluita tarjoava Suomen Talokeskus Oy.

– Kaiken kattava digiloikka hyödyttää osakkaita monella tapaa. Tärkeimmät määreet ovat aika ja raha sekä osallistumisen mahdollisuus. Etäkokoukseen on helpompi ja sitä kautta halvempi pyytää asiantuntijoita paikalle esimerkiksi, kun suunnitellaan merkittäviä hankkeita. Tämä säästää selvää rahaa, sanoo tiedotteessa Talokeskuksen toimitusjohtaja Jonatan Rimon.

Yrityksen mukaan etäkokoustaminen ei jää korona-ajan ilmiöksi. Se ennustaa, että epidemian jälkeisessä tulevaisuudessa yhtiökokoukset ovat hybridimallisia eli vain osa osakkaista on fyysisesti paikan päällä ja muut osallistuvat etänä.

Tätä suosittelee myös Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Talokeskuksen tiedotteessa.

– Taloyhtiöiden kannattaa edelleen mahdollistaa myös etäosallistuminen yhtiökokoukseen. Tällä tavalla pienennetään tartuntariskiä ja lisäksi saadaan mahdollisimman laaja joukko osakkaita mukaan päätöksentekoon. Etäosallistumisella on useita hyviä vaikutuksia, ja toivommekin, että se jää taloyhtiöihin pysyväksi käytännöksi myös koronan jälkeen.

Etäkokoustaminen on tosin Talokeskuksen mukaan vasta ensimmäinen osa digitaalista kehitystä.

Yrityksestä arvioidaan, että esimerkiksi 3D-mallinnus yleistyy tulevaisuudessa korjausrakentamisessa jopa siten, että muun muassa taloyhtiön huoltokirjan syrjäyttävät 3D-mallit, joita ylläpidetään koko kiinteistön elinkaaren ajan. Näin ollen huoltotoimenpiteet helpottuvat ja huoltomies voi vilkaista mallista tekniset yksityiskohdat ennen kohteelle menoa.

– Myös taloyhtiöiden asiakirjat löytyvät jatkossa keskitetymmin yhdestä paikasta, Rimon ennustaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa tähän vaikuttaa se, että millenium-sukupolvi ei halua enää odottaa uusia avauksia.

Moni yhtiökokous on tänä vuonna järjestetty esimerkiksi skypen tai teamsin kautta. Niitä ei kuitenkaan ole suunniteltu yhtiökokouksiin, joten toimivuudessa on Talokeskuksen mukaan parantamisen varaa.

Hybridimallisten yhtiökokousten järjestämiseen ja ylipäätään taloyhtiön hallintaan on kehitetty Talokeskuksen palvelu kokousta.fi, joka käyttää Viilu Solutions Oy:n kehittämää sovellusta. Kotimainen sovellus eroaa tiedotteen mukaan muista erityisesti siinä, että se mahdollistaa nopeat äänestykset.

Muokattu 14.9.2020 kello 16.06 ja 16.12: Korjattu virhe: Kokousta.fi-palvelu on Talokeskuksen palvelu, joka käyttää Viilu Solutionsin kehittämää sovellusta.