Espoon valtuusto kokoontui etänä – kaupunginhallituksen jäsen onnistuttiin silti valitsemaan suljetulla lippuäänestyksellä

Espoon kaupunginvaltuuston maanantaisessa kokouksessa järjestettiin sähköisesti suljettu lippuäänestys, jossa perussuomalaisten Arja Juvonen (ylh.vas.) valittiin kaupunginhallitukseen. Kuvakaappaus kaupunginvaltuuston kokouksen nettilähetyksestä. Mikko Heino

Paavo Rantalainen

Espoon kaupunginvaltuusto teki maanantai-iltana ilmeisesti suomalaisen kunnallispolitiikan historiaa ja järjesti suljetun lippuäänestyksen, vaikka suurin osa valtuutetuista oli etänä kuka missäkin.

Lippuäänestyksellä valittiin kaupunginhallitukseen uusi jäsen, koska ehdokkaita oli kaksi. Suljettu äänestys piti henkilövaalissa järjestää, kun sitä vaadittiin.

Espoon kaupunginhallituksen paikkajaot on sovittu tarkkaan heti viime vaalien jälkeen. Espoon järjestelmä meni osin solmuun vuonna 2017, kun perussuomalaiset hajosivat ja syntyi sinisten valtuustoryhmä.

Perussuomalaisille oli sovittu valtuustokauden viimeiseksi vuodeksi kaupunginhallitukseen kaksi paikkaa, joista toisella istuu Simon Elo, joka loikkasi sinisistä kokoomukseen.

Toiselle kiintiöpaikalle ehdotettiin maanantaina Arja Juvosta (ps.) ja Jonna Löflundia (sin.) Samanlainen näytelmä käytiin valtuustossa myös vuosi sitten, kun Timo Soinista (sin.) tehtiin valtuuston varapuheenjohtaja.

Siniset vetosivat valtuustossa jälleen kolmen ja puolen vuoden takaiseen sopimukseen paikkajaosta. Siitä sovittiin kuukausi ennen perussuomalaisten puoluekokousta.

Perussuomalaiset puolestaan katsovat, että paikkajakosopimus on hyväksytty Espoossa puolueen päättävissä elimissä, jotka ovat edelleen olemassa ja jotka ovat tehneet uusia päätöksiä meneillään olevalla valtuustokaudella.

Valtuusto joutui äänestämään, ja selkeä enemmistö oli perussuomalaisten valtuustoryhmän takana. Juvonen sai vaalissa 42 ääntä ja Löflund 21.

Suljetussa äänestyksessä sai äänestää ketä tahansa espoolaista, joka on vaalikelpoinen. Valtuuston puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) sai yhden äänen. Tyhjiä ääniä oli 11.

Suljettu lippuäänestys toteutettiin sähköisellä lomakkeella, jossa valtuutettujen äänet voidaan pitää salassa. Tekniikka toimi, ja vaali saatiin kohtuullisen nopeasti hoidettua.

Kaupunginhallitukseen Juvonen nousee Anders Portinin (r.) tilalle.

Samalla kristillisdemokraattinen edustaja vaihdettiin. Se tapahtui yksimielisesti. Kaarina Järvenpään tilalle valittiin Antero Laukkanen.

Espoon kaupunginhallituksessa on vahva naisenemmistö. Ilman kd-edustajan vaihtoa miesedustajaksi naisia olisi ollut tasa-arvolainen vastaisesti liikaa eli kymmenen 15:stä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut