Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen uuden pääkirjaston avajaispäivä päätetty – kokoaa useita toimijoita saman katon alle

Kirkkonummen uuden pääkirjaston Fyyrin avajaispäivä on nyt päätetty, se on perjantaina 9. lokakuuta. Kirjasto valmistuu noin vuoden myöhässä.

Fyyri kokoaa monta toimijaa saman katon alle. Taloon muuttavat pääkirjaston lisäksi keskustan nuorisotila, asukaspuisto ja musiikkileikkikoulu.

Tiloissa on myös kunnan työllistymisyksikön ylläpitämä lounaskahvila.

Talossa on näyttelyille oma tila ja tapahtumasali, jossa on 120 istumapaikkaa.

Erilaisia kokoontumisia varten voi varata kokous- ja ryhmätiloja, ja hiljaista lukutilaa kaipaaville on lukusali.

Aikuisten osastolla on työskentelytilaa ja asiakastietokoneita, kun taas lastenosastolla perheen pienimmille on leikkipaikka liukumäkineen. Lapsille ja nuorille on omat pelitilansa.

Media- ja musiikkiosastolla on studio ja soittohuone sekä erilaisia laitteita kuten ompelukoneita, 3D-tulostimia ja vinyylileikkuri.

Tilat ja laitteet otetaan käyttöön koronarajoitukset huomioiden, joten esimerkiksi kaikkia mediaosaston laitteita ja tiloja ei voi varata heti talon auettua.

Uuden pääkirjaston avaaminen lokakuussa vaikuttaa Masalan ja Veikkolan kirjastojen aukioloon. Henkilöstöä tarvitaan lisää uuteen pääkirjastoon.

Kirjastotoimi on päättänyt, että Veikkolan kirjasto on 5. lokakuuta lähtien kokonaan suljettu lauantaisin. Maanantaisin kirjasto suljetaan lisäksi tuntia aikaisemmin kello 19.

Masalan kirjasto toimii lauantaina lokakuusta lähtien lauantaisin ”miehittämättömänä”, ja ovesta pääsee koodilla sisään. Masalassa omatoimikirjasto jatkaa entisellään.

Päätösten taustalla ovat henkilöstöresurssit, kun uusi kirjasto keskustaan avataan. Kirjasto oli anonut täksi vuodeksi kolmea lisävakanssia, mutta niitä ei myönnetty.

Kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen pitää erittäin valitettavana, että aukioloaikoja joudutaan sivukirjastoissa supistamaan. Hän harmittelee erityisesti Veikkolan tilannetta, kun kirjasto on kokonaan kiinni lauantaisin.

– Uusi pääkirjasto on kaksi kertaa suurempi kuin vanha. Siellä on enemmän valvottavaa ja palvelupisteitä, joissa on oltava henkilökuntaa, Kull-Poutanen sanoo.

Kirjastotoimella on ollut toiveissa, että pääkirjasto olisi auki myös sunnuntaisin. Sekään ei Kull-Poutasen mukaan onnistu ilman lisäresursseja.

Toisaalta isoa uutta kirjastoa ei voi ajatellakaan omatoimikirjastona kuten Masalassa. Paikalla on aina oltava valvova henkilökunta.

Kirkkonummen uusi pääkirjasto Fyyri on auki 9.10. alkaen maanantaista perjantaihin klo 9–20 ja lauantaisin sekä aattoina klo 9–15.