Lastenmaailma kaatui, mutta Karhusaaren tulevaisuus on täysin auki – Espoo: Myynti voisi tulla kysymykseen, jos suojeluarvot pystytään turvaamaan

Kulttuuriperintö: Espoon kaupungilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia alueen varalle.

Karhusaaren huvilan ja muiden rakennusten tulevaisuus on nyt avoin Lastenmaailma-hankkeen kariuduttua koronapandemian myötä.

Noin 13 hehtaarin kokoisen alueen omistaa Espoon kaupunki. Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo sanoo, että Espoolla ei ole meneillään Karhusaareen liittyvää aktiivista suunnitteluhanketta.

– Vanhoja suojeltuja rakennuksia koetetaan pitää yllä vuosikorjauksilla eli seiniä maalataan ja kattoja korjataan ja aluetta hyödynnetään virkistysalueena, Isotalo kertoo.

Heikkenevässä taloudellisessa tilanteessa kaupunki joutuu miettimään omaisuuden myyntiä eikä ajatus Karhusaaren myynnistä ole Isotalon mukaan mahdoton.

Karhusaaren rakennukset voisivat Isotalon mielestä soveltua myyntikohteeksi, mutta itse saarta ei olla myymässä. Se on kaavoitettu puistoksi ja virkistysalueeksi.

– Pääkaupunkiseudulla on viime vuosina ollut useita kartanoita kaupan, eivätkä ne ole olleet kovin liikkuvia kohteita, Isotalo miettii.

Vanhoja suojeltuja rakennuksia koetetaan pitää yllä vuosikorjauksilla.

– Myynti voisi tulla kysymykseen, jos samalla pystytään turvaamaan suojeluarvot ja kehittämään rakennuksiin järkevää toimintaa, Isotalo sanoo.

Alueen kohtalo kiinnostaa myös kaupunkilaisia. Pro Karhusaari -yhdistys ajaa alueen säilyttämistä luonto- ja kulttuurihistoriallisena kohteena, kaupungin omistuksessa ja hallinnassa. Yhdistys jatkaa nimien keruuta laatimaansa kuntalaisaloitteeseen, jossa on tällä hetkellä allekirjoituksia yli 5 000.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii valokuvataiteilija Julia Weckman, jolla on työhuone Karhusaaressa.

– Karhusaari on ihmisille tärkeä virkistys- ja luontoalue. Siitä pitäisi kehittää kuntalaisille avoin ja palveluja tarjoava kohde. Kuntalaisten ottaminen mukaan suunnitteluun on tätä päivää, Weckman sanoo.

Mallia kulttuuriympäristöön sopivista palveluista voisi hakea vaikkapa Mathildedalista ja Fiskarsista.

Myös poliittiset toimijat ovat olleet aktiivisia Karhusaaren suhteen. Kaupunginhallituksen jäsen Mari Anthoni (vihr.) ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Partanen (vihr.) jättivät kesäkuussa yhteensä 24 valtuutetun allekirjoittaman valtuustoaloitteen Karhusaaresta.

Aloitteessa halutaan Karhusaaresta vetovoimainen kohde kulttuurihistorialtaan arvokasta ympäristöä sekä luontoa vaalien ja hyödyntäen.

Vastausta valtuustoaloitteeseen käsitellään seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa.

Mikä paikka?

Karhusaaren kulttuurimiljöö

Karhusaari sijaitsee Länsiväylän varrella Helsingin rajan tuntumassa.

Karhusaaressa on muun muassa satoja vuosia vanhoja kilpikaarnamäntyjä sekä 1800-luvun maatilamiljööstä säilyneitä uhanalaisiksi luokiteltuja niittyjä ja kallioketoja.

Karhusaaren päärakennuksessa, Sinebrychoffin huvilassa on kulttuuri-, seminaari-, kokous- ja juhlakäyttöön vuokrattavia tiloja.

Alueen rakennuksissa työskentelee useita taiteilijoita, muun muassa taidemaalareita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut