Lojuuko nurkissasi vanhoja sähkölaitteita, metalliromua tai vaarallisia jätteitä? HSY:n keräysautot kiertävät parhaillaan Espoossa

Kierrätys: Ritva Veintien vialliset laitteet lähtivät viimeiselle matkalle.

Ritva Veintie toi Espoonlahden jäähallin parkkipaikalla pysähtyneille keräysautoille muun muassa vanhan mikroaaltouunin. Kantamisessa auttoi HSY:n Kim Herranen. Katja Riihola
Katja Riihola

Katja Riihola

– Nämä tavarat ovat olleet romuna jo useamman vuoden ajan, kertoo Ritva Veintie heittäessään mikroaaltouunin, näppiksen ja radion HSY:n keräysauton lavalle Espoonlahden jäähallin parkkipaikalla.

Keräysautojen lavoille tuotiin syyskuisena iltapäivänä puolen tunnin pysähdyksen aikana vanhoja sähkölaitteita, metalliromua, maaleja, akkuja ja lamppuja tasaisena virtana sateesta huolimatta.

Veintielle käynti keräysautolla oli ensimmäinen. Hän oli lukenut keräysautokierroksesta Facebookista.

Entä mitä Veintien ja muiden tuomille laitteille, romuille ja jätteille nyt tapahtuu?

– Sähkölaitteet lajitellaan ja osa laitteista ohjataan uudelleenkäyttöön. Suurin osa laitteista päätyy kierrätykseen materiaalina. Käsittelyssä laitteet murskataan ja materiaalit erotellaan toisistaan, vastaa HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta.

– Kodin vaaralliset jätteet saatetaan vaarattomiksi. Osa niistäkin voidaan kierrättää, esimerkiksi lyijyakut. Myös metalliromu päätyy kierrätykseen uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Huippuruuhkia ei ole ollut. Ajankohta voi vaikuttaa.

HSY:n keräysautot ovat kiertäneet pääkaupunkiseutua nyt parin viikon ajan. Paikalle hurauttaa vähintään kolme kuorma-autoa, sillä sähkölaitteille, metalliromulle ja vaaralliselle jätteelle on omat autonsa. Mukana kulkee kahdeksanhenkinen miehistö.

Pysähdyspaikkoja on kaikkiaan noin 300, joista Espoossa 81 ja Kauniaisissa 4.

– Keräyspaikat ovat ajan saatossa hyväksi havaitut. Kun uusia asuinalueita tulee, pyrimme löytämään niiden läheltä pysähdyspaikkoja. Pysähdyspaikkoja saa myös ehdottaa. Paikan pitää vain olla riittävän iso, Kiviranta sanoo.

Autot jatkavat kierroksiaan Espoossa ja Kauniaisissa 28. syyskuuta saakka. Illassa on viisi pysähdystä. Kirkkonummella autot kiertävät 20.–26. lokakuuta.

Kiviranta kertoo, että autoihin tuodut tavaramäärät ovat kahden ensimmäisen keräysviikon aikana olleet pienempiä kuin perinteisillä kevätkierroksilla. Kierros siirrettiin koronan vuoksi keväältä syksyyn.

– Huippuruuhkia ei ole ollut. Ajankohta voi vaikuttaa ja kelitkin ovat ankeammat.

– Siivouksia ei ole ehkä tehty samalla vimmalla kuin keväisin.

Kivirannan mukaan keräysmäärissä saattaa myös näkyä se, että keväällä Sortti-asemien asiakasmäärät olivat ennätyksellisen korkealla.

– Kevät on vilkasta aikaa Sortti-asemilla, ja koronakevät oli vielä vilkkaampaa. Osa tavaroista on varmasti jo löytänyt oikeaan paikkaan.

Keräysautot ovat kiertäneet kerran vuodessa keväisin vuodesta 2004 asti.

– Keräysautokierrokset aloitettiin 1988. Aluksi kerättiin vain kodin ongelmajätettä. 2000-luvun alkupuolella aloitettiin sähkölaitteiden ja metallin kerääminen, Kiviranta kertoo.

Välillä autot kiersivät sekä keväällä että syksyllä. Syyskierroksilla kierrätettävää ei kuitenkaan kertynyt samaan tahtiin kuin keväisillä, joten niistä luovuttiin.

Viime vuonna maksuttomia keräysautoja hyödynsi yli 19 000 asukasta, jotka toivat kierrätettäväksi noin 355 000 kiloa jätettä. Määrästä 45 prosenttia oli erilaisia kodin sähkö- ja kylmälaitteita, 32 prosenttia metalliromua ja loput vaarallista jätettä.

Keräysautojen aikataulu ja pysähdyspaikat löytyvät osoitteesta www.hsy.fi/keraysautot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.