Koronavilkku-sovellusta on ladattu jo yli 2 miljoonaa kertaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. 2 miljoonan raja rikkoutui kaksi viikkoa sen jälkeen kun sovellus tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin.
THL:n tilaama sovellus helpottaa ja nopeuttaa koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämistä sekä katkaisemista.
Moni lataaja on myös saanut hälytyksen, sillä sovelluksessa tartunnastaan on ilmoittanut 218 käyttäjää. Syyskuun aikana todetuista koronavirustartunnoista kuitenkin vain 35 prosenttia on kirjattu Koronavilkkuun.
– Meillä kaikilla on nyt aito mahdollisuus auttaa tartuntaketjujen katkaisussa, koska niin moni meistä on ottanut Koronavilkun käyttöön. Tämän lisäksi meidän on muistettava ehkäistä koronaviruksen leviämistä huolehtimalla mm. hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien suosituksen mukaisesta käytöstä, sanoo tiedotteessa tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.
Suomi on THL:n mukaan päässyt näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa Euroopan maista nopeimmin. Kattavuus on tärkeää, sillä mitä useampi sovelluksen lataa, sitä useampi tartuntaketju saadaan jäljitettyä ja katkaistua.
– On helppo olla ylpeä suomalaisista, sillä näytämme tässä mallia muulle maailmalle. Suomalaiset ovat näyttäneet, että kannamme vastuuta tartuntaketjujen katkaisemisesta yhdessä. Seuraavaksi tavoitteemme on lisätä sovelluksen kattavuutta entisestään, kommentoi Solitan terveys- ja hyvinvointiyksikköä luotsaava Risto Kaikkonen tiedotteessa.
Koronatartuntansa voi kirjata sovellukseen vain ihminen, jolla tartunta on todettu testillä. Testatusti koronavirusta kantava saa terveydenhuollon ammattilaiselta avauskoodin, jonka hän voi syöttää Koronavilkkuun. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon tartunnasta niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.
Varoituksen saajat ja lähettäjä eivät saa tietoa toistensa henkilöllisyydestä.
Koronavilkku toimii vain uudemmissa älypuhelimissa, joissa on Applen ja Googlen yhdessä luoma Exposure Notifications -rajapinta. Puhelinmalli ja käyttöjärjestelmä voivat vaikuttaa sovelluksen toimintaan.
Varmista sovelluksen toiminta näin
THL kehottaa varmistamaan, että Koronavilkku toimii oikein. Tämän voi tehdä tarkistamalla altistumislokin päivittyminen, mikä tehdään painamalla sovelluksen kotinäytöllä Ei havaittuja altistumisia -kohdasta. Jos sovellus ilmoittaa, tarkistettu viimeksi -kohdassa yli vuorokausi sitten ollutta ajankohtaa, seuraavat puhelimen asetukset kannattaa tarkistaa:
iPhone: Päivitä käyttöjärjestelmä 13.7 ja/tai tarkista puhelimesi asetuksista Altistumisilmoitukset-kohdasta, että aktiivisena alueena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Suomi (eikä "Koronavilkku”).
Android-puhelimet (erityisesti Huawei): ota Koronavilkun akun optimointi pois päältä puhelimen asetuksista. Tähän on tulossa korjauspäivitys, mutta siihen saattaa mennä vielä jonkin aikaa.
Tarkista akun optimointi -asetukset: Joissain puhelimissa (erityisesti Oneplus) puhelin voi sammuttaa Bluetooth-yhteyden öisin siitä varoittamatta. Voit välttää tämän laittamalla akun optimointi -asetuksen pois päältä.
Palautetta sovelluksen toimivuudesta voi lähettää sähköpostiosoitteeseen koronavilkku@thl.fi. Huomaathan, että sähköpostilla et voi laittaa asiaasi vireille tai kysyä yksityiskohtia sovelluksen käytöstä.