Moottoritien rampille tulee älyliikennevalot Kirkkonummella – tunnistavat jonon ja näyttävät pidempää vihreää, jos tie on tyhjä

Liikenne: Moottoritien ramppien päihin sijoitetut älykkäät valot seuraavat ja säätelevät autojonoa.

Liikennevalotolpat ovat risteyksissä pystyssä ja valot vilkulla. Sillalla tehdään vielä viimeisiä töitä. Paavo Rantalainen

Paavo Rantalainen

Moottoritien ramppien päissä Kirkkonummen keskustan kohdalla Munkkullassa vilkuttavat liikennevalot jo keltaista, ja ne otetaan käyttöön piakkoin.

Useita vuosia hankkeilla ollut valojärjestelmä on rakennettu samaan aikaan, kun koko silta on remontoitu.

Muuten silta on kaistoineen ja ramppeineen samanlainen kuin ennen.

Uudet liikennevalot herättävät poikkeuksetta keskustelua. Pääkysymys on, sujuvoittavatko vai ruuhkauttavatko ne liikennettä.

Munkkullan sillalla valot ohjaavat liikennettä kaikista suunnista, niin Upinniementieltä, keskustasta kuin myös kahdelta moottoritien rampilta.

Projektipäällikkö Olli Rossi Traffic Management Finland Oy:stä kertoo, että liikennevalojärjestelmässä on paljon älyä.

Se ei ole vanhakantainen valojärjestelmä, joka raksuttaa orjallisesti samalla tavalla kuin se on säädetty riippumatta liikennevirroista.

Munkkullaan risteysalueille on Rossin mukaan asennettu tutkia ja tien alle silmukoita, jotka seuraavat ajoneuvoja ja säätävät valo-ohjausta sen mukaan.

Esimerkiksi Helsingistä päin keskustaan nousevalla rampilla jonkun matkan päässä on tunnistin.

Jos auto seisoo sen päällä yli 10 sekuntia, se on merkki, että autojono on kasvanut ja vihreää valoa annetaan vähän pidempään jonolle.

Toisaalta jos jostakin suunnasta ei ole tulossa ketään, punainen ei vaihdu, vaan risteävä liikenne saa pidemmän vihreän.

Valo-ohjaus on Munkkullasta kytketty myös valtakunnalliseen valvomoon, josta päästään ohjaamaan tarvittaessa järjestelmää.

Tulevaisuudessa risteykseen on tulossa myös hälytysajoneuvojen vihreä aalto, joka laukeaa päälle esimerkiksi paloautossa olevalla tunnistimella. Järjestelmää rakennetaan parhaillaan valtakunnallisesti.

Liikennevalojen käyttöönoton päivämäärää ei ole päätetty. Tällä viikolla sillalla ja rampeilla on tehty viimeisiä päällystystöitä ja ensi viikolla tehdään kaistamaalauksia, jos säät sallivat.

Siltaurakan on toteuttanut ely-keskus. Kustannukset ovat hieman yli miljoona euroa, jonka valtio maksaa kokonaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut