Perinteikäs Espoon musiikkiopisto on ollut mukana luomassa Tapiolan musiikkimainetta, nyt siltä ollaan viemässä iso osa tiloista – "Tarkoittaa toiminnan merkittävää supistumista"

Tilat: Espoon musiikkiopiston tiloja ja toimintaa uhkaa raju supistus.

Petteri Kippo opettaa pienryhmää lyömäsoitinluokassa. Soittimet ovat isoja, joten niitä ei voi jatkuvasti siirrellä. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon musiikkiopiston (Emo) väki pelkää, että opinahjon toimintaa on supistettava rajusti.

Espoon kulttuurikeskuksen suunnittelussa otettiin aikoinaan huomioon erityisesti Emon tarpeet yhtenä pääkäyttäjistä. Nyt kun kulttuurikeskuksen tiloja aiotaan uudistaa ja laajentaa, Emo menettäisi siellä yli puolet tiloistaan.

Kaikki 2. kerroksen tilat ja pohjakerroksen suuret luokat, joissa orkesterit, muskarit ja rytmiikkaryhmät opiskelevat, eli 1 400 lapsen ja nuoren viikoittaiset harrastustilat, on poistettu Emon käytöstä.

Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n johtokunta on ihmeissään siitä, että Emoa ei ole huomioitu tilojen suunnittelussa.

– Tällainen tilojen vähennys tarkoittaa Emon toiminnan merkittävää supistamista, johtokunnan puheenjohtaja Anne Vaari ja jäsen Ari Katajamäki sanovat.

– Tämä ratkaisu halvaannuttaa Emon muskari- ja ryhmäopetuksen, lopettaa Tapiolan nuorten sinfonikkojen toiminnan ja ajaa alas kohta 60-vuotiaan orkesterikasvatuksen.

Musiikin opetus vaatii äänieristetyt ja akustoidut luokat.

Kannatusyhdistys vetoaa opetuslautakuntaan, jotta se varmistaisi Emon toimintaedellytysten säilymisen.

– Emme halua luopua pitkäjänteisestä työskentelystä, opintojen tavoitteellisuudesta tai yksilöopetuksesta toiminnan kivijalkana. Samalla pitää miettiä, miten voimme ottaa huomioon Espoon muuttumisen entistä kansainvälisemmäksi ja monikulttuurisemmaksi, Anne Vaari painottaa.

Nykyisen vision mukaan musiikkiopiston ryhmäopetustilat muutettaisiin kulttuurikeskuksen yhteyteen rakennettavan teatterisalin lämpiöksi.

Ari Katajamäki korostaa, että musiikki-ihmiset eivät ole viemässä teatterilta mitään pois. Teatterin tilaongelma pitää todella ratkaista, mutta ei musiikkiopiston kustannuksella.

Emoa ei ole huomioitu myöskään uudistamisen aikaisten väistötilojen suunnittelussa.

Toiminnan järjestäminen pelkästään hajautetusti eri puolilla kaupunkia ei ole käytännössä mahdollista.

– Mikä tahansa tila ei sovellu: Musiikin opetus vaatii äänieristetyt, akustoidut ja riittävän suuret luokat. Suuret ja hankalasti siirreltävät soittimet tarvitsevat pysyvät, jatkuvasti käytössä olevat tilat. Orkesterien toimintaan tarvitaan isoja tiloja, joiden yhteydessä on myös varastotilaa soittimille, musiikkiopiston rehtori Paula Jordan sanoo.

Emo joutuu jo pian luopumaan osasta Tapiolan tiloistaan, koska Kellovasara-kiinteistö aiotaan purkaa vuonna 2021. Siellä Emolla on 14 luokkaa ja pieni konserttisali.

Korvaavat tilat on löydetty Ahertajantieltä.

Kulttuurikeskuksen hankesuunnitelmassa on pääasiassa keskitytty ratkaisemaan teatterin ja kirjaston kasvaneita tilatarpeita.

– Emo ei vaadi muista poiketen lisätilaa, vaan nykyisten, jo valmiiksi niukkojen toimintaedellytysten säilyttämistä, Katajamäki ja Vaari sanovat.

– Tilaongelma saataisiin ratkaistua aika pienillä suunnitelman muutoksilla, esimerkiksi osoittamalla yhteiskäyttötiloja Emolle.

Tilanne ihmetyttää Emossa, koska Espoo ylpeilee Tapiolan musiikkimaineella, joka perustuu Emon, musiikkiluokkien ja ammattiorkesterin synergiaan.

Emo lukuina

Toiseksi suurin

Espoon musiikkiopistolla on Kulttuurikeskuksessa käytössään noin 1 200 neliön tilat, mutta hankesuunnitelmassa jäljellä on vain 550 neliötä. Vähennys olisi 57 prosenttia.

Emo on Suomen 2. suurin taideoppilaitos ja Espoon suurin kulttuuritapahtumien järjestäjä. Konsertteja on yli 400 vuodessa ja niissä yhteensä yli 30 000 kuulijaa.

Opettajia on 117 ja oppilaita 2 400. Hakijoita on vuosittain yli 600. Uusia oppilaita voidaan ottaa alle 300.

Opetustunteja on 1 500 viikossa ja 53 000 vuodessa. Emo on vienyt musiikkikasvatusta hoivakoteihin, kouluihin ja päiväkoteihin. Emo toimii myös 26 koulussa ja päiväkodissa pitkin eteläistä Espoota.

Emo on perustettu vuonna 1963.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.