Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon nuorisovaltuusto: Koulutuksesta ei saa leikata

Espoon nuorisovaltuusto (nuva) on perehtynyt Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmaan. Osa ehdotetuista säästöistä ja keinoista saada lisää tuloja saa siltä hyväksynnän, mutta osa täyden tyrmäyksen.

Nuva tyrmää lausunnossaan koulutuksesta leikkaamisen. Aikomus leikata lukio- ja perusopetuksesta 12,6 miljoonaa euroa ei ole sen mukaan hyväksyttävä keino tasapainottaa Espoon kaupungin taloutta.

– Lakisääteisten palveluiden, eritoten perus- ja 2. asteen opetuksen, toimivuus ei saa katketa investointikadosta johtuen, nuva kirjoittaa.

Säästöjä koulutuksen kustannuksien vähentämiseen tulee tehdä tavoilla, joissa nuorten etu ei kärsi. Sellaisia olisivat esimerkiksi tehokkaammat tilaratkaisut.

– Olemme erityisen huolissamme siitä, miten kustannusten alentaminen ollaan toteuttamassa ilman nuorten oikeuksien, etujen, oppimistulosten ja hyvinvoinnin kärsimistä, nuvan kannanotossa todetaan.

Koulujen keskittämisen isompiin opetusyksikköihin nuva näkee pääasiassa hyvänä asiana. Muutenkin kannanotossa puolletaan keskittämistä säästöjen aikaan saamiseksi.

Nuorisovaltuusto muistuttaa, että Espoon tulee olla vetovoimainen kaupunki, jotta nuoret jäävät asumaan sinne. Tärkeinä vetovoimatekijöinä nähdään muun muassa opiskelupaikkojen tarjonta ja Espoon viihtyisyys.

Säästöjä voidaan nuvan mukaan saada, kuten ohjelmassa ehdotetaan, siirtämällä ja vähentämällä liikenneväylien ja raideliikenteen investointeja.

Espoon nuorisovaltuusto muistuttaa, etteivät pelkät leikkaustoimet ole toimiva ratkaisu talouden tasapainottamiseksi. Sen mukaan Taloudellisesti kestävä Espoo -selvityksen mukainen kiinteistöveron korottaminen ja kohtuullinen kuntaveron korotus ovat osaratkaisuja talouden tasapainottamiseksi.

Nuorisovaltuustoon kuuluu 40 espoolaisnuorta, joilla on ikää 13–18-vuotta. Heidät valittiin kahdeksi vuodeksi viime syksynä.

Nuvan edustajalla on pitkään ollut aloite-, puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuustossa ja lautakunnissa.

Läsnäolo- ja puheoikeus nuvan edustajalla on ollut kaupunginhallituksen kokouksissa tämän vuoden alusta lähtien.

Nuvan edustajilla ei ole kokouksissa äänioikeutta.